Εθισμός στον «Τζόγο»

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 14•22

τζογος 2021

Ο κάθε άνθρωπος αναζητά μια ενασχόληση για να γεμίσει τις κενές ώρες της ημέρας. Κάποιοι αθλούνται, άλλοι διαβάζουν ή παρακολουθούν ταινίες, συλλέγουν αντικείμενα, ασχολούνται με τις κατασκευές. Ωστόσο, δεν ανήκουν όλα τα χόμπι στην κατηγορία της ευχαρίστησης.

Υπάρχει μια δραστηριότητα που ακροβατεί ανάμεσα στην αθώα ικανοποίηση και στην επικίνδυνη εξάρτηση και ονομάζεται «τζόγος».

Ο εθισμός στον τζόγο είναι ένα πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται, ωθεί ανθρώπους σε προβληματικές διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, τους οδηγεί στην οικονομική καταστροφή και σε κακές σκέψεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην αυτοκτονία, εξ ου και τα ορατά συμπτώματα, όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Ο φαύλος κύκλος είναι σαν ένας σκύλος που κυνηγάει την ουρά του. Ο εθισμένος άνθρωπος δεν γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα,  αναζητά διαρκώς δικαιολογίες και ζει μέσα στο ψέμα ότι θα κερδίσει, στην πορεία αισθάνεται ενοχές για το γεγονός ότι έχασε, αλλά στο τέλος έχει ξανά την ελπίδα ότι θα τα καταφέρει να καλύψει τα χαμένα. Αυτό δεν σταματά ποτέ, μέχρι να βρεθεί τρόπος με την κατάλληλη θεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολύωρες απουσίες του από το σπίτι ή κυριότερα την έλλειψη χρημάτων.

Η απεξάρτηση είναι πραγματικά δύσκολη, διότι είναι εφικτή μόνο για τους ανθρώπους που πραγματικά θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στις περιπτώσεις που επιλέγεται διαμορφώνεται ένα πλάνο θεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, χωρίς να αποκοπεί το άτομο από το περιβάλλον του και τις δραστηριότητές του.

Ιάσων Καραβασίλης, (Γ3΄)

Σχολιάστε

Top