Προβληματισμοί για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 15•22

Μ.ΚΟΙΝ.ΔΙΚΤ. 2

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν στις ημέρες μας το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων. Οι έφηβοι τα χρησιμοποιούν καθημερινά και επηρεάζονται άμεσα από αυτά, δημιουργώντας τάσεις και πρότυπα.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, Facebook, Tik Tok και Viber, επιδρούν θετικά σε εκφάνσεις της ζωής μικρών και μεγάλων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών, που επιτρέπουν στους χρήστες την επικοινωνία με άλλα άτομα, το μοίρασμα προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων. Με τα μέσα αυτά, δίνεται στους νέους, όπως και εγώ, η ευκαιρία να συζητήσουμε για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας, απαλλαγμένοι από τη συστολή και το δισταγμό, που δημιουργεί η δια ζώσης επικοινωνία. Επίσης, με τα μέσα  αυτά ενημερωνόμαστε και πληροφορούμαστε για το τι συμβαίνει στον κόσμο σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Τέλος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν πολλές δυνατότητες  ψυχαγωγίας, αφού μας παρέχουν μουσική, βίντεο, κείμενα, διαδικτυακά παιχνίδια κ.ά., χωρίς μάλιστα κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Εκτός, όμως, από θετικά στοιχεία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν και πολλές αρνητικές πτυχές. Αρχικά, τα “φίλτρα” που μπαίνουν για να ωραιοποιήσουν εικόνες, αλλά και καταστάσεις, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τελικά παρουσιάζουν έναν πλασματικό κόσμο. Αυτός ο ψεύτικος, όμως, κόσμος θαμπώνει εμάς τους νέους (και όχι μόνο) και μας κάνει να θέλουμε να δείχνουμε στους άλλους, μια εικόνα άρτια και αψεγάδιαστη ακόμα και αν δε συνάδει με την πραγματικότητα. Αυτή η διαδικασία σύγκρισης που πραγματοποιείται,πολλές φορές μεταξύ φίλων, οδηγεί ορισμένες φορές σε αλλαγή της συμπεριφοράς κατά τα πρότυπα και τις τάσεις, καθώς και σε αισθήματα θλίψης. Δεν πρέπει,όμως, να τίθεται θέμα σύγκρισης με τον φίλο μας. Ο φίλος μας είναι ο συνοδοιπόρος μας στη ζωή.

Τέλος, μια ακόμη σοβαρή επίπτωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Αυτό συμβαίνει, γιατί το άτομο περιορίζεται στις διαδικτυακές του «φιλίες» και διατηρεί μια ψευδαίσθηση κοινωνικότητας, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα,  αφού οι φίλοι αυτοί υπάρχουν και κινούνται σ’ έναν εικονικό κόσμο ενώ, μάλιστα, πολλούς από αυτούς δεν τους γνωρίζει πραγματικά, καθώς δεν τους έχει συναντήσει ποτέ. Η αληθινή φιλία που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από τις κοινές εμπειρίες και τα κοινά βιώματα, υποκαθίσταται από μια πλασματική φιλία.

Για να αποφύγουμε τις παραπάνω αρνητικές επιδράσεις και να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο και σύνεση. Ειδικότερα, πρέπει να θωρακίσουμε τον εαυτό μας με τις αξίες, τις απόψεις, τα πιστεύω μας. Έτσι, οι νέοι θα μένουμε ανεπηρέαστοι από τα νέα πρότυπα, που μας επιβάλλονται και θα μπορούμε να αναπτύξουμε τη δική μας μοναδική προσωπικότητα. Τέλος, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε μηνύματα και προκλήσεις, που δεχόμαστε από  άτομα που δε γνωρίζουμε,  καθώς επίσης και να φροντίζουμε να δημιουργούμε αληθινές φιλίες, στον πραγματικό κόσμο και όχι αποκλειστικά στον ψεύτικο κόσμο του διαδικτύου.

Συμπερασματικά, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την τεχνολογία και την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί όπως επισημάναμε, με πολύ προσεκτική χρήση μπορούν να έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο στη ζωή και στην καθημερινότητα εφήβων αλλά και ενηλίκων.

                                                                                                       Σπύρος Καρότσης(Γ΄3)

Σχολιάστε

Top