Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή των εφήβων

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 15•22

ΜέσαΚΔ

Όλοι οι έφηβοι στην ηλικία μου χρησιμοποιούμε καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς, όπως είναι ευρέως γνωστά, «social media». Κάποιες φορές όμως οι έφηβοι είναι σε πλήρη άγνοια των κινδύνων που εγκυμονούν, γεγονός που τους οδηγεί πολλές φορές σε οδυνηρές συνέπειες. Αυτό ενισχύεται από το ότι σε αυτή την ηλικία, συνηθίζουν να ταυτίζονται με τα πρότυπά τους.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι περισσότεροι έφηβοι έχουν μανία με τα «likes» στο Instagram. Συνήθως έχουν  εντάσεις μεταξύ τους για το ποιος έχει το καλύτερο προφίλ, περισσότερους ακόλουθους και καλύτερες φωτογραφίες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο σε αυτή την πλατφόρμα. Άλλες πλατφόρμες, όπως το facebook, το snapchat και ειδικότερα το twitter είναι μέρη εκτόνωσης για τους νέους, οι οποίοι μοιράζονται με αγνώστους τις απόψεις τους για πολιτικά θέματα, ριάλιτι και όχι μόνο. Τις περισσότερες φορές κάποιοι εκφράζουν την άποψή τους με χυδαίο τρόπο στο twitter κι έτσι δημιουργείται μια μεγάλη, ατελείωτη λογομαχία χωρίς πραγματικό λόγο…

Επιπλέον, οι συνέπειες για τους εφήβους δεν είναι μόνο στον ψυχολογικό τομέα.Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Για παράδειγμα, κάποιος άγνωστος μπορεί να βρει τη διεύθυνση κάποιου, να μάθει περισσότερες πληροφορίες για εκείνον ή εκείνη αντίστοιχα και να τις χρησιμοποιήσει με αθέμιτο τρόπο. Γενικά, όταν χρησιμοποιούμε τα  social media πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και πάντα να ρωτάμε κάποιον μεγαλύτερο προτού δράσουμε, διότι δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από κάθε προφίλ. Τα social media σίγουρα προσφέρονται για διασκέδαση, απασχόληση και ενημέρωση, αλλά όταν η χρήση τους από τους εφήβους γίνεται τελείως ασυλλόγιστα, τότε δεν μπορούν να είναι απόλυτα ασφαλή.

Συνοψίζοντας, πιστεύω πως πρέπει να προσέχουμε πώς εκφραζόμαστε στο διαδίκτυο, διότι όλα καταγράφονται. Προσωπικά χρησιμοποιώ τα social media περισσότερο για να μιλάω με τους φίλους μου και την ομάδα μου. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να έχουμε ένα μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Ένα από αυτά είναι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα, αρκεί να χρησιμοποιούνται με σύνεση.

Παναγιώτης Λυγερός (Γ΄3)

Σχολιάστε

Top