Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 15•22

4ηΒιομηχανικήΕπανάστασηΣτρ

Η Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε από τη Γερμανία και περιλαμβάνει πολλές τεχνολογίες μαζί σε καλπάζουσα εξέλιξη, που φέρνει σημαντικές αλλαγές για όλη την ανθρωπότητα. Όλοι μας έχουμε smartphone, tablet, χρησιμοποιούμε το internet, έχουμε λογαριασμό email, κάρτες, κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές, απολαμβάνουμε YouTube, Netflix κλπ.

Η βιομηχανία 4.0 ενισχύει αυτό που ονομάστηκε «έξυπνο εργοστάσιο». Μέσα σε δομοστοιχειωτά δομημένα έξυπνα εργοστάσια, τα κυβερνο-φυσικά συστήματα παρακολουθούν και εποπτεύουν τις φυσικές διαδικασίες, δημιουργούν ένα εικονικό αντίγραφο του φυσικού κόσμου και παίρνουν αποκεντρωμένες αποφάσεις. Τα κυβερνο-φυσικά συστήματα επικοινωνούν και συνεργάζονται με ανθρώπους αλλά και (αυτόνομα) μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία βελτιώνεται με την εισαγωγή μεθόδων αυτοβελτιστοποίησης, αυτοδιάσπασης,  αυτοδιάγνωσης, τεχνητής νοημοσύνης και ευφυούς υποστήριξης των εργαζομένων.

Πηγάζει κυρίως από την ιλιγγιώδη ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα. Στηρίζεται στις νέες δυνατότητες από την εξέλιξη των υπολογιστών σε επεξεργασία, ανάλυση και αποθήκευση όγκου δεδομένων, στη δημιουργία προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, τη διείσδυση του internet και τις υψηλές ταχύτητες που προσφέρουν οι υποδομές σε ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα. Ως αποτέλεσμα έχουν αναπτυχθεί προγράμματα που επιτρέπουν την απομακρυσμένη χρήση συσκευών μέσω υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων (internet of things), την αποθήκευση, πρόσβαση και επεξεργασία πληροφοριών/ δεδομένων σε κεντρικές μονάδες (cloud computing), την αυτοματοποίηση της παραγωγής και της λήψης σημαντικών αποφάσεων με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες. (A.I.: Artificial Intelligence), την τρισδιάστατη εκτύπωση μοντέλων κ.ά.

Κατά τη γνώμη μου, η 4η βιομηχανική επανάσταση έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, άλλες θετικές και βοηθητικές π.χ. πλοήγηση με χάρτες, ενώ άλλες αρνητικές π.χ. ανεργία. Ελπίζω αυτές οι  αλλαγές  να οδηγήσουν μελλοντικά σε ευημερία την ανθρωπότητα…

                                                                                                Στρουμπούλης Φίλιππος (Γ΄4)

Σχολιάστε

Top