Το μπαλέτο από μία διαφορετική οπτική

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 15•22

ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ 2022

Για πολλούς ανθρώπους το μπαλέτο είναι μια απλή πιρουέτα. Όμως είναι  πολλά παραπάνω πράγματα τα οποία αγνοούνται. Αρχικά, το μπαλέτο διαθέτει μεγάλη και ένδοξη ιστορία και ανααμφισβήτητα απαιτεί δεξιοτεχνία και τέχνη.

Το μπαλέτο ξεκίνησε από την Ιταλία τον 15ο αιώνα και αργότερα πήρε τη θέση του στη σκηνή ,κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία .Με τα χρόνια  εξελίχθηκε σε ένα είδος χορού υψηλών απαιτήσεων, με δική του ορολογία ,σύσταση και συνήθως με τη συνοδεία κλασικής μουσικής .Επιπλέον, διαθέτει διάφορες παραλλαγές, όπως το Γαλλικό, το Ρώσικο το Αγγλικό, το Δανέζικο και το Ιταλικό . Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί το γεγονός, ότι κάθε πολιτισμός εναποθέτει ένα δικό του στοιχείο στον χορό αυτό.

Το μπαλέτο με άλλα λόγια , είναι παρεξηγημένο ενώ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες ασχολίες ή χόμπυ . Είναι μια μορφή τέχνης , αφού συνδυάζει τον χορό , την υποκριτική και τη μιμητική. Απαιτεί πολύωρη ενασχόληση και το αποτέλεσμα που δίνει στον θεατή είναι μια θεαματική παράσταση μουσικής , χορού και θεάτρου με τη συνοδεία όμορφων σκηνικών και κουστουμιών .Πιο συγκεκριμένα, η ενδυμασία τους περιλαμβάνει τη λεγόμενη γαλλική τουτού (κοντό φόρεμα από λευκό τούλι που αφήνει εκτεθειμένους τους μηρούς και επιτρέπει έτσι την ελευθερία κινήσεων,το κορμάκι,τα ειδικά παπούτσια και τις πουέντ.

Είναι η υπέρτατη καλλιτεχνική έκφραση, αφού συναντιούνται όλες οι τέχνες σε μία. Πέρα όμως από  την αξία του σε επίπεδο θεάματος, το μπαλέτο έχει να προσφέρει και προσωπικά οφέλη. Εκτός από τις πιρουέτες ,που θεωρούνται εύκολες, η προπόνηση στην τέχνη του μπαλέτου, βοηθάει στην απόκτηση ενός δυνατού κορμιού σε συνδυασμό με την εκμάθηση της λεπτότητας των κινήσεων. Επίσης,  βοηθάει στην ισορροπία του σώματος που χρησιμεύει στο σύνολο της καθημερινότητας. Κλείνοντας ,το μπαλέτο προσφέρει σωματική και πνευματική εκτόνωση , αφού μέσα από αυτό ηρεμεί κανείς αλλά παράλληλα εκφράζεται και δημιουργικά .

Όλα τα παραπάνω οφέλη δημιουργούν  το ερώτημα : «Γιατί μια τόσο δημιουργική και ωφέλιμη ασχολία δεν έχει στην Ελλάδα την ανάλογη προσοχή ;». Είναι γνωστό ότι σπάνια θα δεις στην ελληνική τηλεόραση να προβάλλεται μια παράσταση μπαλέτου και αυτό γίνεται καθώς ο κόσμος της τηλεόρασης δεν θεωρεί  «εμπορικό» το θέαμα του μπαλέτου. Σε συνδυασμό με το παραπάνω, ούτε η ελληνική κοινωνία είναι εξοικειωμένη με το μπαλέτο,  καθώς λίγοι είναι εκείνοι που θα  το εξελίξουν σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού δεν μπορεί εύκολα να τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Η έλλειψη σκηνών και παραστάσεων οδηγεί τις επίδοξες μπαλαρίνες να ασχολούνται μόνο ερασιτεχνικά με το μπαλέτο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να οδηγούνται στον δρόμο της διδασκαλίας του και μόνο.  Όλα αυτά δεν δίνουν και τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να αγαπήσει το μπαλέτο στην ουσία του. Η Ελλάδα επομένως δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τα πνευματικά οφέλη της καλλιέργειας του μπαλέτου και γι’αυτό προωθεί περισσότερο τις εμπορικότερες και συνηθέστερες αθλητικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, το βόλει ή το μπάσκετ.

Αν τα παραπάνω γίνουν αντιληπτά στο ευρύ κοινό και στους ανάλογους φορείς, ίσως  στο μέλλον  υπάρξουν συστηματικότερες προσπάθειες για την ανάδειξη του μπαλέτου, καθώς έχει να  προσφέρει πολλά και σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

                                                                             Ειρήνη Κακόγιαννου (Β΄3)

Σχολιάστε

Top