ΑΝΤΡΕΣ ΕΣΚΟΜΠΑΡ :«ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…»

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Δεκ• 31•22

USA V COLOMBIA

Αν και το ποδόσφαιρο θεωρείται γιορτή, υπάρχουν στιγμές στην ιστορία του που θεωρούνται θλιβερές. Μία από αυτές, είναι του Κολομβιανού ποδοσφαιριστή Αντρές Εσκομπάρ. Γεννημένος στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας, ο μικρός Αντρές ήταν γόνος σχετικά ευκατάστατης οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν τραπεζίτης και το μέλλον του νεαρού δεν φαινόταν ότι θα περιείχε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι παραστάσεις του προμήνυαν σπουδές και μια καριέρα μακριά από τα γήπεδα. «Η στρογγυλή θεά» τον κέρδισε όμως και σε ηλικία είκοσι ετών έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Αγωνίστηκε ως αμυντικός και συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα της Κολομβίας ,από το 1988 έως και το παγκόσμιο κύπελλο του 1994. Σε αυτήν την διοργάνωση, ο Εσκομπάρ σημείωσε αυτογκόλ στον αγώνα της ομάδας του με τις ΗΠΑ, το οποίο αποδείχτηκε σημαντικό για την πορεία της Κολομβίας στη διοργάνωση. Εξαιτίας του, η Κολομβία γνώρισε την ήττα και αποκλείστηκε από την συνέχεια του τουρνουά. Ωστόσο, αυτό το αυτογκόλ, ήταν μοιραίο για την ίδια του τη ζωή…

Έξι ημέρες μετά τον αποκλεισμό της χώρας του από το παγκόσμιο κύπελλο, Ο Εσκομπάρ, φεύγοντας από ένα νυχτερινό κέντρο στην πόλη που γεννήθηκε, πυροβολήθηκε από τρείς άγνωστους άνδρες… Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, αλλά λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Στις συλλήψεις που ακολούθησαν το γεγονός , ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε την ενοχή του. Ονομαζόταν Ουμπέρτο Μουνιόθ και εργαζόταν για λογαριασμό των καρτέλ ναρκωτικών που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Κολομβίας. Από έρευνες που ακολούθησαν, αποδείχτηκε ότι μέλη των καρτέλ είχαν στοιχηματίσει τεράστια ποσά στην πρόκριση της Κολομβίας στην επόμενη φάση του παγκοσμίου κυπέλου και το αυτογκόλ που πέτυχε ο άτυχος αμυντικός είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες οικονομικές απώλειες. Διέταξαν έτσι τη δολοφονία του, θεωρώντας τον κύριο υπεύθυνο!

Στην κηδεία του συγκεντρώθηκαν πάνω από 120.000 άνθρωποι, κάτι που θεωρήθηκε σαν αντίδραση του απλού κόσμου στην κυριαρχία των καρτέλ.

Μετά τη δολοφονία του, η οικογένειά του ίδρυσε μια οργάνωση για μη προνομιούχα παιδιά. Το 2002 η γενέτειρά του, το Μεντεγίν, τον τίμησε στήνοντας σε μία από τις πλατείες το άγαλμά του. Η ιστορία του Αντρές Εσκομπάρ συγκίνησε τότε τον κόσμο, αλλά και προβλημάτισε για την σχέση του όμορφου αυτού αθλήματος με τα παράνομα οργανωμένα κυκλώματα…

 

                                                                         Σαράντος Καραμηνάς (Γ2΄)

Σχολιάστε

Top