« Τα στενά Παπούτσια», Ζωρζ Σαρή

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 30•23

stena_papoutsia ,ΣΑΡΗ

Το βιβλίο « Τα στενά Παπούτσια», της Ζωρζ Σαρή,  αναφέρεται στο καλοκαίρι του Παναγιώτη  και της Ζωής, μαζί με την υπόλοιπη παρέα τους στην Αίγινα , στο μικρό χωριό της Βαγίας. Βασικός χαρακτήρας και αφηγητής, είναι ο δωδεκάχρονος Παναγιώτης Χαλδαίας , ο οποίος ζει μόνιμα στην Αίγινα με τη μητέρα του και τα τέσσερα αδέρφια του. Μεγάλος πια, αναπολεί τα καλοκαίρια στο νησί και κυρίως τις στιγμές του με τη Ζωή , τη συνομήλικη φίλη του από την Αθήνα, την οποία φιλοξενούσαν μαζί με την οικογένειά της ,τα καλοκαίρια, σπίτι του. Η φιλία τους γρήγορα εξελίσσεται σε αγάπη και ο Παναγιώτης για χάρη της περνάει διάφορες περιπέτειες . Σημαντικό γεγονός στο βιβλίο, αποτελεί η σκηνή του μυστικού γάμου που σκαρώνουν όλα τα παιδιά της παρέας , σε μια προσπάθεια της Ζωής και του Παναγιώτη να είναι για πάντα μαζί. Η Ζωή ντυμένη ως νύφη και ο Παναγιώτης ως γαμπρός ,φορώντας τα « στενά του παπούτσια»,  πραγματοποιούν το όνειρό τους, σαν να είναι μεγάλοι . Τα πράγματα όμως γρήγορα αλλάζουν και τα γεγονότα παίρνουν άλλη τροπή.

Το βιβλίο αυτό μου άρεσε πολύ, γιατί είναι πολύ ζωντανό , παραστατικό και σε κρατάει σε αγωνία. Η σχέση των δύο πρωταγωνιστών σε συγκινεί και η βιασύνη- παιδική αφέλεια που είναι φανερή σε πολλές σκηνές, σε κάνουν να χαμογελάς… Επίσης, ο ρεαλισμός  των ηρώων και η νεαρή τους ηλικία, σε κάνουν να ταυτίζεσαι εύκολα μαζί τους και να θέλεις να συμμετάσχεις κι εσύ στην ιστορία! Το βιβλίο, επιπλέον, είναι πολύ διασκεδαστικό και γλαφυρό στις περιγραφές του νησιού … Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ήταν η σκηνή της προετοιμασίας του γάμου, καθώς και ο διάλογος των δύο νέων στο σημείο όπου εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους! Αν θα άλλαζα κάτι , θα ήταν το τέλος, καθώς το βιβλίο σε αφήνει σε αγωνία για το τι θα γίνει στο μέλλον και στη ζωή των παιδιών στην Αθήνα…

Θα πρότεινα το βιβλίο αυτό, σε οποιονδήποτε του αρέσει η λογοτεχνία, αλλά κυρίως σε εφήβους, οι οποίοι μπορούν πιο εύκολα να ταυτιστούν με τους ήρωες του βιβλίου… Τέλος, επειδή το βιβλίο αυτό έχει αυτοβιογραφικές αναφορές της συγγραφέως , μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα βιβλία της, όπως τον « Θησαυρό της Βαγίας».

                                                                       Ειρήνη Κακόγιαννου (Γ1)

Σχολιάστε

Top