«Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων»

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Απρ• 27•24

download

Σε όσους προθυμοποιούνται να ανακαλύψουν τα μικρά διαμαντάκια της γκρι καθημερινότητας…

Στις διακοπές των Χριστουγέννων 2023-2024, διάβασα ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ. Λέγεται «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων», της Ισπανίδας συγγραφέα Monica Gutierrez.

Η ιστορία αφορά μια κοπέλα αρχαιολόγο, φρέσκια στο επάγγελμα, η οποία έχει μετακομίσει απ’ την πατρίδα της, τη Βαρκελώνη , στο Λονδίνο, απεγνωσμένη, για να βρει επιτέλους δουλειά! Απογοητευμένη, έχοντας δεχθεί πολλές απορρίψεις, αποφασίζει να χαλαρώσει κάνοντας βολτούλες. Εξερευνώντας, περιπλανώμενη, τα στενά και τους κήπους αυτής της άγνωστης πόλης, θα βρεθεί μέσα στο ‘’περίφημο’’ βιβλιοπωλείο της περιοχής, το οποίο στο τέλος θα της κατακτήσει την καρδιά. Εκεί, θα αλλάξει όλη της η ζωή, θα της συμβούν πράγματα και θα γνωρίσει ανθρώπους, που ποτέ δεν φανταζόταν, αφού στην Αγγλία είχε πάει με μοναδικό σκοπό  να βρει εργασία…

Το βιβλίο αυτό, περιέχει γλαφυρές περιγραφές τοπίων του χειμωνιάτικου και μελαγχολικού Λονδίνου, αλλά και της πολύ ζεστής ατμόσφαιρας του διώροφου βιβλιοπωλείου, όπως και διάφορων καφετεριών. Είναι πολύ χαλαρωτικό και η ώρα περνάει ευχάριστα διαβάζοντάς το, ενώ παράλληλα, ένα σύμπλεγμα αγωνίας, συγκίνησης, ρεαλισμού, ρομαντισμού, αλλά και χιουμοριστικών στοιχείων, μου κράτησαν το ενδιαφέρον και φυσικά αποτέλεσε μια όμορφη συντροφιά δίπλα απ’ το  χριστουγεννιάτικο δέντρο μου!

Το μήνυμα που εισέπραξα, είναι πολύ φιλοσοφημένο και πάντα επίκαιρο… Κατάλαβα, πως δεν πρέπει να απελπιζόμαστε να καταλήξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα εκεί που θέλουμε να μας πάει η ζωή. Δεν πρέπει να βλέπουμε μονόδρομα. Η ζωή είναι απρόσμενη και μας προσφέρει ποικίλα μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε… Φυσικά υπάρχουν οι άσχημες καταστάσεις που μας θλίβουν βαθιά και μας επηρεάζουν, αλλά οι όμορφες και λαμπερές στιγμές, δεν παύουν να υπάρχουν! Πρέπει λοιπόν, να εκμεταλλευόμαστε κάθε λεπτό, κάθε ευκαιρία για το καλό μας και για την ψυχική μας υγεία… Η καθημερινότητα, όλους μας κουράζει και μας ρίχνει ύπουλα στα δίχτυα της, όμως πιστεύω, πως αν αρχίσουμε να ψάχνουμε πιο προσεκτικά, μέσα στα κατακάθια της ρουτίνας, θα βρούμε θησαυρούς, πολλές χαρές, έστω και μικρές, απλές, οι οποίες θα μας παροτρύνουν  να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια, τα οποία δυστυχώς, μάς κλείνουν η βιασύνη, το άγχος και ο φόβος! Ας αφήσουμε, λοιπόν, την πάροδο του χρόνου να μας δωρίσει ανατροπές και ενδιαφέρον στη σύντομη, συντηρητική και τακτοποιημένη ζωή μας!

 

Ευχαριστίες : Ευχαριστώ τη φίλη μου, που μου έκανε δώρο αυτό το βιβλίο…ξέρει εκείνη!

 

                                                                   Αριστιάννα Ζάμπρα (Β’2)

Σχολιάστε

Top