Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο;

paidi

Το φαινόμενο της κακοποίησης ανήλικων παιδιών κάνει την εμφάνισή του πρώτη φορά στην αρχαιότητα. Μόνο όμως τα τελευταία  χρόνια δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά νόμοι και συμβάσεις που να προστατεύουν τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Οι μορφές της ; Σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική. Ακόμα και η αμέλεια και η εγκατάλειψη μπορούν να τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το παιδί.

Το 72% των παιδιών που πέφτουν θύματα κακοποίησης είναι κάτω των 12 χρονών , ενώ ο φόβος, η άγνοια και η συγκάλυψη από τους ενήλικες συντελούν ώστε τα περισσότερα περιστατικά να μην  αναφερθούν ποτέ. Συγκεκριμένα, ένας στους δύο ενήλικες γίνεται αυτόπτης μάρτυρας κακοποίησης ανήλικου παιδιού , ενώ μόνο το 25% από αυτούς θα αποφασίσει τελικά να καταγγείλει το περιστατικό.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί  ότι τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε σε ενδοοικογενειακή βία. Οι δράστες είναι κατά 90% οι ίδιοι οι γονείς  (37% θύτης ήταν η μητέρα, 18% ο πατέρας ), ενώ το 10% κακοποιήθηκε από κάποιο τρίτο συγγενικό πρόσωπο.

Θυμήσου ότι τα παιδιά αντανακλούν με οποιοδήποτε τρόπο το είδος της φροντίδας που λαμβάνουν.  Έτσι τα παιδιά που βιώνουν την κακοποίηση μέσα στην ίδια τους την οικογένεια συνηθίζουν να έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση, να κλαίνε πολύ εύκολα, είναι απαιτητικά και εμφανίζουν υπερκινητικότητα.  Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως τα παιδιά αυτά είναι λιγότερο κοινωνικά σε σχέση με τα άλλα ενώ αρκετές φορές αναπτύσσουν διαταραχές της συμπεριφοράς (μπορούν να εκδηλώσουν άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα απέναντι σε άλλα άτομα κ.α. )

Η βία που ασκείται στα παιδιά αυτά δεν πηγάζει μόνο από μίσος. Αρκεί μόνο μια λάθος στιγμή. Ειδικά όταν το ξύλο χρησιμοποιείται ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης, πώς μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι δεν έχει ξεπεράσει τα όρια; Και βέβαια  ποια μπορεί να είναι τα όρια και ποια η σημασία της λέξης αυτής  όταν αναφερόμαστε σε βία που ασκείται σε παιδιά; Μήπως τελικά το ξύλο δεν βγήκε απ’ τον παράδεισο;
Κάποιες σελίδες για επικοινωνία και παροχή  υποστήριξης :

  1. Γραμμή μαζί για το παιδί: 115 25
  2. Χαμόγελο του παιδιού: 1056
  3. Γραμμή κατά της οικογενειακής βίας  «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ»: 80 11 88 881, 210 77 86800
  4. Αιγινήτειο Νοσοκομείο: 210 72 22 333
  5. Ενιαίος αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη της Ε.Ε.: 112

 

Πηγές:

http://ec.europa.eu/digital-agenda/kids-corner

www.hamogelo.gr

www.epsype.gr

     Σιάτρα Λυδία

Σχολιάστε

Top