Η Κλέφτρα των Βιβλίων

thief

Είναι το μπεστ σέλερ του Αυστραλού συγγραφέα Μάρκους Ζούσακ. Αναφέρεται στην ιστορία ενηλικίωσης της Λίζελ με φόντο τη φρίκη της  ναζιστικής Γερμανίας και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέρα από την όποια λογοτεχνική αξία του βιβλίου, ο μόλις 30 ετών Αυστραλός συγγραφέας Μάρκους Ζούσακ είχε το θάρρος να μεταφέρει τους αναγνώστες της «Κλέφτρας των Βιβλίων» στη ναζιστική Γερμανία, έχοντας ως αφηγητή τον Θάνατο, που εκείνη την εποχή δεν σταματούσε να θερίζει ζωή κι ελπίδα στη Γηραιά Ήπειρο.

thief1

Υπόθεση

Ο νεαρός Εβραίος Μαξ ο οποίος καταδιώκεται σαν όλους τους υπόλοιπους εβραίους εκείνη την εποχή, κρύβεται από τους ναζί και φιλοξενείται για αρκετούς μήνες στο υπόγειο των Χούμπερμαν περνώντας τις ώρες του δίπλα στη φιλομαθή Λίζελ. Αν και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη φρίκη του πολέμου η οποία τρυπώνει κάτω από τα κλειδαμπαρωμένα υπόγεια.

Η «Κλέφτρα των Βιβλίων» αφηγείται την τραγική αυτή περίοδο του πολέμου με περιγραφές και γεγονότα όπως η Νύχτα των Κρυστάλλων, το κάψιμο των βιβλίων και τη θριαμβευτική νίκη του Αφροαμερικανού Τζέσε Όουενς  στους Ολυμπιακούς    του 1936 στο Βερολίνο.

Όλοι οι χαρακτήρες –και αυτός της Λίζελ– παραμένουν πεισματικά ευανάγνωστοι και ανεξερεύνητοι ενώ ακόμη και το voice over του Θανάτου αποκτά μια παράταιρη τρυφερότητα.

thief2

Σχολιάστε

Top