TO SMOKE OR NOT TO SMOKE
Μεγάλο παρουσιάζεται το δίλλημα των νέων ελλήνων ανάμεσα στην πλήρη ομαδοποίηση τους με την πλειοψηφία των συνομήλικων τους και στη αποδέσμευση του εαυτού τους από οτιδήποτε εθιστικό. Χαρακτηριστικό και καταλυτικής σημασίας παρουσιάζεται το παράδειγμα του καπνίσματος ,ειδικά στην χώρα μας όπου οι νέοι τείνουν να καταφεύγουν στο κάπνισμα. Με βασική αφορμή αυτό λοιπόν η ομάδα μας έλαβε την πρωτοβουλία να συντάξει ένα άρθρο όπου θα αναλύει εξίσου αναλυτικά τόσο τις συνέπειες ,όσο και τα αίτια του φαινομένου, ενώ θα αναφερθούμε και σε τρόπους απεξάρτησης από την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια.
Ο καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες. Ο όρος “καρκίνος” δεν αποδίδεται σε μία μόνο ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων γνωστής ως όγκος. Οι όγκοι διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Ως καρκίνοι χαρακτηρίζονται μόνο οι κακοήθεις όγκοι. Οι κακοήθεις όγκοι εισβάλουν στους γύρω ιστούς, ενώ κύτταρά τους, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος (ή της λέμφου), είναι δυνατό να μεταφερθούν σε άλλα σημεία του σώματος και να σχηματίσουν δευτερογενείς όγκους, φαινόμενο που ονομάζεται μετάσταση.
Πιο αναλυτικά:
Το 70-90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
Το 75-85% των θανάτων από καρκίνο του λάρυγγα.
Το 50-75% των θανάτων από καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου.
Το 30-50% των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
Το 20-25% των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου και μικρότερα
ποσοστά άλλων καρκίνων.
Οι καπνιστές προσβάλλονται από καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα 10 φορές περισσότερο από τους μη καπνιστές. Περίπου το 80% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας συνδέονται με το κάπνισμα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι αεροφόροι οδοί του αναπνευστικού συστήματος καλύπτονται από μικροσκοπικές βλεφαρίδες (κροσσοί). Το κάπνισμα καταστρέφει τις βλεφαρίδες αυτές. Το αποτέλεσμα είναι οι κατεστραμμένες βλεφαρίδες να μην μπορούν να αποβάλλουν την παραγόμενη βλέννα. Η βλέννα αρχίζει να «λιμνάζει» στους πνεύμονες και το άτομο, στην προσπάθειά του να την αποβάλλει, εμφανίζει το «βήχα του καπνιστή».
Έχοντας αναφερθεί αναλυτικότατα στις συνέπειες του φαινομένου θα ήταν σκόπιμο στο σημείο αυτό να τονίσουμε τα αίτια τα οποία το προκαλούν.
- Η έλλειψη στόχων.
- Η χαμηλή σχολική επίδοση και συμμετοχή στο σχολείο.
- Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το αυξημένο στρες.
- Η πεποίθηση πως το τσιγάρο και τα άλλα προϊόντα καπνού εξυπηρετούν κάποια λειτουργία ή/και κάποιο σκοπό, για παράδειγμα τη μείωση του στρες ή την επίτευξη χαμηλού σωματικού βάρους.
- Η αντίληψη πως το κάπνισμα είναι κάτι φυσιολογικό, σύνηθες και κοινωνικά αποδεκτό.
- Η υποβολιμότητα στις προωθητικές ενέργειες των προϊόντων καπνού (π.χ. διαφήμιση).
- Η έλλειψη δεξιοτήτων αντίστασης / άρνησης στην πίεση για τη χρήση προϊόντων καπνού.
- Το αυξημένο επίπεδο τεστοστερόνης.
- Η πρόωρη εφηβική ωρίμανση.
- Η γενετική προδιάθεση: η κληρονομικότητα ορισμένων γονιδίων είναι δυνατό να επηρεάσει την αντίδραση στη χρήση προϊόντων καπνού, αυξάνοντας την πιθανότητα της εξάρτησης από τη νικοτίνη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά αίτια του φαινομένου τα οποία πρέπει να ληφθούν προσεκτικά υπ’όψην από την πολιτεία.
Έχοντας εξετάσει προσεκτικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει τώρα όλοι μας και ιδιαίτερα οι ειδικοί να μεριμνήσουμε επί του φαινομένου επιχειρώντας να αποτρέψουμε με κάθε δυνατό τρόπο τους νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Η απεξάρτηση από το οποίο μπορεί να τους κοστίσει τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.