ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

recycle-e-waste

Στην εποχή την οποία ζούμε ο πλανήτης μας υποφέρει από διάφορες μορφές ρύπων. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει σίγουρα τον όρο «Ηλεκτρονικά Απόβλητα» . Ειδικοί ισχυρίζονται ότι είναι τα πλέον πιο βλαβερά για τον πλανήτη μας καθώς μολύνουν την επίγεια υπόγεια αλλά και εναέρια ζωή! Τι είναι όμως τα ηλεκτρονικά απόβλητα και από πού προέρχονται;

Με τον όρο “ηλεκτρονικά απόβλητα” έχει “επικρατήσει” διεθνώς να χαρακτηρίζονται εκείνες οι ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται πια, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται πεταμένες σε κάποια χωματερή ή ξεχασμένες σε μια αποθήκη.

Εκατομμύρια υπολογιστές, τηλέφωνα και συσκευές γραφείου, ψυγεία, φούρνοι, πλυντήρια, τηλεοράσεις, μπαταρίες και άλλες συσκευές καταλήγουν στα σκουπίδια καθημερινά.

Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και η μεγάλη μείωση του κόστους παραγωγής άρα και των τιμών πώλησης έχει κάνει προσβάσιμες τις ηλεκτρονικές συσκευές σε δισεκατομμύρια ανθρώπων.

Έτσι η συνέπεια είναι πως κάθε συσκευή που αχρηστεύεται καταλήγει στα σκουπίδια και από εκεί στο υπέδαφος στο νερό κ.ο.κ.

Ακόμα βλαβερές τοξικές ουσίες περνούν στον οργανισμό μας μέσω του αέρα.

Η βασική ερώτηση όλων μας είναι: Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα των αποβλήτων;

Η λύση

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!!

Για τις μεγάλες συσκευές υπάρχουν δυο τρόποι για την ανακύκλωση και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

α) Με την αγορά καινούριας συσκευής ζητώ από το κατάστημα να πάρει πίσω την αντίστοιχη παλιά μου.

β)Τηλεφωνώ στο Δήμο της περιοχής μου για να ζητήσω να περισυλλέξουν τη συσκευή και την κατεβάζω την ώρα που έχει συμφωνηθεί.

Τέλος για τις μικρότερες συσκευές:

i)μεταφέρω τη μικροσυσκευή σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία των συμβεβλημένων δήμων (όπως σχολεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ κ.α.)

ii)μεταφέρω τη μικροσυσκευή σε ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και Super Market.

Σχολιάστε

Top