ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

drugs

Τα ναρκωτικά στις μέρες μας είναι αρκετά διαδεδομένα. Συγκεκριμένα  είναι φυσικές ή τεχνητές ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επηρεάζουν τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική, συνειδησιακή κατάσταση καθώς και τη συμπεριφορά του ανθρώπου.Ακόμη πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται και ως φάρμακα.

Η χρήση των ναρκωτικών έχουν ως συνέπεια στο ίδιο το άτομο. Αρχικά ο οργανισμός εθίζεται και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτές. Είναι απαραίτητη για το άτομο η καθημερινή χρήση και εξασφάλιση της δόσης του. Η υπερβολική δόση λόγω εθισμού μπορεί να σταθεί μοιραία στην ζωή του χρήστη. Επιπλέον σε αυτές τις περιπτώσεις ο τοξικομανής έχει ανάγκη να αυξάνει συνεχώς τη δόση του, φτάνει κάποτε στην υπερδόση . Έτσι μπορεί να προκύψει δηλητηρίαση, με ποικίλα συμπτώματα, που τελικά οδηγεί σε παράλυση της αναπνοής,  της κυκλοφορίας και στο θάνατο.

Τα ναρκωτικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα ελαφρά και στα σκληρά ναρκωτικά. Αρχικά  είναι η μαριχουάνα-χασίς . Είναι παραγωγή  ινδικής κάνναβης. Δίνουν ένα συναίσθημα ηρεμίας και εσωτερικής ικανοποίησης. Είναι πολύ διαδεδομένα ειδικά στις ανατολικές χώρες. Άλλα είδη  ναρκωτικών είναι  η  ηρωίνη,  η μορφίνη και  η  κοκαΐνη η οποία  παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Επιπλέον είναι και το  LSD (Λυσεργικό οξύ). Το πιο γνωστό παραισθησιογόνο. Το ναρκωτικό που διαστέλλει τη συνείδηση.  Ωστόσο είναι και  οι αμφεταμίνες, οι πιο επικίνδυνες  κατηγορίες  χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δημιουργούν  περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου. Ακόμη προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων. Τέλος είναι τα βαρβιτουρικά όπου  επιδρούν ως καταπραϋντικά και υπνωτικά. Χρησιμοποιούνται για την καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Χορηγούνται κατόπιν  συνταγή  γιατρού και κυκλοφορούν σε ταμπλέτες, κάψουλες και ενέσεις. Από τη χρήση τους έχουν προκληθεί πολλοί θάνατοι.

Ανακεφαλαιώνοντας , πολλές χώρες στην Ευρώπη κινήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη νομιμοποίηση υπό όρους κάποιων ουσιών. Στην Ελβετία η φιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική περί ναρκωτικών, που περιλαμβάνει και διανομή ηρωίνης από το κράτος, συνάντησε τη στήριξη των ψηφοφόρων σε διπλό δημοψήφισμα που έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1997. Περίπου το 71% των ψηφοφόρων απέρριψαν  την  πρόταση «Nεολαία  χωρίς ναρκωτικά», που θα περιόριζε τη χρήση ναρκωτικών στη χώρα.

Η προσπάθεια απεξάρτησης από τα ναρκωτικά αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, με το πλέον αβέβαιο αποτέλεσμα. Όποιος αποφασίζει να ξεκινήσει αυτό τον αγώνα δεν ξέρει αν θα βγει νικητής, φοβάται διαρκώς ότι, κάποια στιγμή, θα λυγίσει, θα κάνει πίσω. Όμως η ηρωίνη δεν είναι αήττητη. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αποτοξίνωσης: οι χρήστες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε επί εξωτερικής βάσης είτε νοσηλευόμενοι σε ειδικές κλινικές και κέντρα απεξάρτησης. Τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν τη χορήγηση της μεθαδόνης , ενός συνθετικού ναρκωτικού όπως η ηρωίνη που αποτρέπει την εμφάνιση των συμπτωμάτων σωματικής εξάρτησης της ηρωίνης, ενέχει όμως τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικής εξάρτησης. Κατά την απεξάρτηση οι χρήστες σιγά-σιγά  αποστασιοποιούνται από την ηρωίνη, ελαττώνοντας σταδιακά τη δόση της μεθαδόνης. Σε όλα τα κέντρα αποτοξίνωσης δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ψυχοθεραπευτική υποστήριξη των τοξικομανών, αφού, όπως προαναφέρθηκε, η ψυχολογική εξάρτηση είναι το κύριο πρόβλημα.

 

Πηγή:  http://el.wikipedia.org

Σχολιάστε