Πόρος

Γενικά

Ο Πόρος είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. H αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς της Τροιζηνίας. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονοδάσος που βρίσκεται στην παραπάνω ακτή, ενώ είναι δημοφιλής σαν τόπος μικρών αποδράσεων για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής

Poros

Αξιοθέατα

  • Το ιστορικό ρολόι του Πόρου

«Σήμα κατατεθέν» του νησιού, το ρολόι είναι εύκολα προσβάσιμο από το λιμάνι. Βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του νησιού, προσφέροντας μοναδική θέα στο λιμάνι, τις απέναντι ακτές και το Λεμονοδάσος. Είναι ιδανικό σημείο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στο νησί!

  • Το Μπούρτζι, το νησάκι – αξιοθέατο

Στην ανατολική είσοδο του λιμανιού θα δεις το Μπούρτζι. Πάνω του βρίσκεται ένα μικρό κάστρο που χτίστηκε το 1827 για την προστασία του λιμανιού.

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στην πλατεία Κορυζή και θα σου προσφέρει την δυνατότητα να ανακαλύψεις μοναδικά εκθέματα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή.

  • Ο ναύσταθμος του Πόρου

Γνωστός και ως ρωσικός ναύσταθμος, χτίστηκε στο νησί από τους Ρώσους το 1834 με στόχο να υποστηρίξει την ανατροφοδότηση των πλοίων τους. Είναι μάλιστα ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

  • Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου

Βρίσκεται στο κέντρο της απάνω πόλης και αξίζει να τον επισκεφτείς γιατί οι τοιχογραφίες και οι αγιογραφίες του είναι επιμελημένες από τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη.

  • Ο παλιός ανεμόμυλος του Πόρου

Στην κορυφή του λόφου της Σφαιρίας βρίσκεται ο εμβληματικός παλιός ανεμόμυλος του νησιού, ο οποίος και τροφοδοτεί την πόλη.

  • Η Αρχαία Τροιζήνα, ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής του Πόρου

Αν βρίσκεσαι στην περιοχή του Πόρου με αυτοκίνητο, τότε αξίζει να επισκεφτείς την Αρχαία Τροιζήνα, πατρίδα του μυθολογικού ήρωα Θησέα. Στον δρόμο για την Αρχαία Τροιζήνα βρίσκονται και οι θολωτοί Βασιλικοί Τάφοι της Μαγούλας, σημαντικό δείγμα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

  • Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής

Χτισμένω το 18ο αιώνα πάνω σε μία καταπράσινη πλαγιά με θέα τη θάλασσα, το μοναστήρι αυτό σε κερδίζει με την απλότητα της νησιωτικής αρχιτεκτονικής του και τη μαγεία της φύσης που το περιβάλλει.

  • Το Λεμονοδάσος του Γαλατά

Πρόκειται για μία ονειρική απόδραση από τον Πόρο, 10 μόλις λεπτά μακριά με το βαρκάκι. Εκεί, σε περιμένει ένα μαγευτικό δάσος από λεμονιές που ανθίζουν την άνοιξη και κατακλύζουν το τοπίο με το μοσχοβολιστό άρωμά τους.

  • Η έκθεση «Κοχύλια και Θάλασσα»

Βρίσκεται μόνιμα στο ισόγειο της Χατζοπούλειου δημοτικής βιβλιοθήκης και παρουσιάζει γεωλογικά, ηφαιστειολογικά και αρχειολογικά στοιχεία από το Νότιο Αιγαίο. Η επιμέλεια αυτής της ξεχωριστής έκθεσης ανήκει στο τμήμα Ιστορικής Γεωολογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήθη και έθιμα

Από παλιά μέχρι και σήμερα, το βράδυ της Μ. Παρασκευής οι περιφορές των Επιταφίων των τριών ενοριών, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Κωνσταντίνου, της Ευαγγελίστριας καθώς και ο Επιτάφιος του Προγυμναστηρίου, στολισμένοι πολύ όμορφα, συναντιούνται στην Πλατεία Ηρώων που βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του Πόρου.

Στον Πόρο, η Ανάσταση στις τέσσερις ενορίες είναι εξίσου ξεχωριστή. Τα προαύλια των Ναών γεμίζουν από κόσμο και οι ποριώτες μαζί με τους επισκέπτες του νησιού ψάλλουν με ιδιαίτερη κατάνυξη το «Χριστός Ανέστη …».

Μετά το «Χριστός Ανέστη», οι ταβέρνες γεμίζουν από κόσμο και σερβίρουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα και βαμμένα κόκκινα αυγά.

Την Κυριακή του Πάσχα, «τσίκνα» από ψημμένα αρνιά και κοκορέτσια, δημοτικά – νησιώτικα τραγούδια σας έρχονται καθώς περιδιαβαίνετε τα γραφικά σοκάκια του Πόρου. Όπου και να σταθείτε για να χαιρετήσετε θα σας προσφέρουν, μεζέ, κρασί και κόκκινο αυγό για να τσουγκρίσετε.

 

Πως θα έρθετε στον Πόρο

Με δικό σας αυτοκίνητο μπορείτε να έρθετε εύκολα από την Αθήνα στον Γαλατά, μία περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τον Πόρο, σε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Ακολουθώντας την Αττική Οδό και στην συνεχεία την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, αμέσως μετά τον Ισθμό, πηγαίνετε δεξιά στην έξοδο 10 (Κόρινθος – Επίδαυρος) και αμέσως μετά στρίβετε αριστερά, κάτω από την γέφυρα, στον δρόμο που οδηγεί στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και συνεχίζει προς την Επίδαυρο. Στη διασταύρωση για την Επίδαυρο. Λίγο πριν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες. Στη διασταύρωση πηγαίνετε δεξιά και αμέσως μετά στρίβετε αριστερά, κάτω από την γέφυρα. Λίγο πιο κάτω συναντάτε πινακίδα που δείχνει «προς τον Πόρο» και ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο θα φθάσετε στον Γαλατά. Από τον Γαλατά περνάτε με το αυτοκίνητό σας απέναντι στον Πόρο με τα μικρά ferry boat, που βρίσκονται στην προβλήτα του Γαλατα, απέναντι από το Δημαρχείο. Οι αναχωρήσεις γίνονται κάθε 30 λεπτά, ολόκληρες και μισές ώρες.

e-βιβλιογραφια

https://www.poros.com.gr/transportation/,https://www.poros.com.gr/laografia/pasxa/,https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82_%28%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF%29

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης