ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ… ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ… ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ

Δέσποινα Παπαζιώγα

Είναι ανούσιο να κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στην «επιστήμη» των μαθηματικών και την «τέχνη» της μουσικής. Στην πραγματικότητα, η επιστήμη των μαθηματικών αποτελεί τέχνη, και η μουσική είναι η επιστήμη της τέχνης. Τα μαθηματικά, με άλλα λόγια, δημιουργούν-κυριεύουν τη μουσική. Αυτή η άποψη πρωτοδιατυπώθηκε πριν από 26 αιώνες στην αρχαία Ελλάδα.

Ο Πυθαγόρας (580π.Χ.-496π.Χ) ήταν ο πρώτος που μελέτησε τη μουσική μέσα από τα μαθηματικά. Ίδρυσε σχολή γύρω στο 532 π.Χ.. Προσπάθησε -και πέτυχε- να ανακαλύψει τη σχέση ανάμεσα στα μήκη των χορδών και το τονικό ύψος που δίνουν (μαθηματική θεωρία της Μουσικής του Πυθαγόρα). Ο ίδιος, για να αποδείξει τη θεωρία του, εφηύρε τον «Πυθαγόρειο κανόνα», ή αλλιώς μονόχορδο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το μονόχορδο αποτελεί το πρώτο επιστημονικό μουσικό όργανο. Η λειτουργία του βασιζόταν σε ακριβείς μαθηματικές σχέσεις. Μόνο με αυτές μπορούσε κανείς να παράγει αρμονικούς ήχους. Ακόμα και ένα μικρό λάθος στις μετρήσεις, μπορούσε να αλλοιώσει τον ήχο (αν, για παράδειγμα, η χορδή δεν χωριζόταν ακριβώς στη μέση).

Μελετώντας το μονόχορδο, έκανε ορισμένες παρατηρήσεις και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • · Μειώνοντας το μήκος μιας χορδής ακριβώς στο μισό, τότε ο ήχος που παράγεται, αν ξεκινήσουμε από το ντο, είναι ακριβώς μία οκτάβα υψηλότερος (ένα ντο πιο πάνω)
  • · Μειώνοντας το μήκος της χορδής κατά 1/9, τότε τα 8/9 που απομένουν είναι το ρε
  • · Μειώνοντας το μήκος της χορδής κατά 1/5 τότε τα 4/5 που απομένουν είναι το μι.
  • · Μειώνοντας το μήκος της χορδής κατά 1/4 τότε τα 3/4 που απομένουν είναι το φα
  • · Μειώνοντας το μήκος της χορδής κατά 1/3, τότε τα 2/3,που απομένουν είναι το σολ.
  • · Μειώνοντας το μήκος της χορδής κατά 2/5, τότε τα 3/5 της χορδής που απομένουν είναι το λα.

 

http://1lyk-patras.ach.sch.gr/autosch/joomla15/images/mousikh%20kai%20mathimatika.pdf

 

Επίσης, με μαθηματικούς υπολογισμούς ανακάλυψε κάποιες αριθμητικές αναλογίες των μουσικών διαστημάτων της όγδοης οκτάβας (1/2), της τέταρτης (4/3), και της πέμπτης

(3/2). Οι σχέσεις αυτές περιλάμβαναν τους τέσσερις πρώτους φυσικούς αριθμούς (1, 2, 3, 4), το άθροισμα των οποίων ισούται με το 10, τον ιερό αριθμό των Δελφών (Τετρακτύς).

Ο Πυθαγόρας, γενικά, δίδασκε ότι ο κόσμος πρέπει να ερμηνεύεται με αριθμούς. Πραγματικά, οι ανακαλύψεις του σχετικά με τη  μουσική τον δικαιώνουν. Η μουσική αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, το οποίο συνδέεται με τα μαθηματικά, αλλά και πολλές άλλες επιστήμες. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τα πάντα στον κόσμο είναι αλληλοεξαρτώμενα…

Ανδρώνα Ει. κ.α  http://1lyk-patras.ach.sch.gr/autosch/joomla15/images/mousikh%20kai%20mathimatika.pdf

Μιχαηλίδης Δ. (2016) Η Πυθαγόρεια φιλοσοφία για τη μουσική και τα μαθηματικά – Φυσική για όλους (physics4u.gr)

Πηγή εικόνας: εδώ

Πηγή γραφήματος: εδώ

Εικόνα δεσποινα 1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης