του Δημήτρη Μπακιρτζή
Σύμφωνα με μελέτες, στην σημερινή εποχή η πλειονότητα των εφήβων που βγαίνουν ραντεβού με κάποιο αγόρι/κορίτσι δεν ερωτεύονται. Ένα πολύ μικρό ποσοστό βιώνει αυτό το συναίσθημα, το οποίο μπορεί να ασκήσει θετική αλλά και αρνητική επιρροή στην ζωή του. Αποτελεί το πιο συναρπαστικό συναίσθημα που γνωρίζει κανείς στην εφηβική ζωή του και είναι μια συγχωνευμένη σχέση, στην οποία τα δύο άτομα αλληλεπιδρούν σαν να είναι ένα. Φυσικά, όταν ένα τόσο έντονο και σοβαρό συναίσθημα παρουσιαστεί σε μια περίοδο της ζωής -που από μόνη της είναι έντονα συναισθηματικά φορτισμένη- θα αναγκάσει τον έφηβο αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και δυσκολίες.
Οι γονείς, πολλές φορές, ανησυχούν όταν η κόρη ή ο γιος τους ερωτεύονται και συχνά διαφωνούν με αυτή την κατάσταση. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Μπορεί να θεωρούν ότι το παιδί τους είναι ακόμα πολύ μικρό για να ασχοληθεί με αυτό το θέμα ή και επίσης μπορεί, επίσης, να μην εμπιστεύονται αρκετά εκείνον/η που είναι μαζί του. Επιπρόσθετα, φοβούνται την κακομεταχείριση και την αυξημένη πιθανότητα προώρων τραυματικών εμπειριών. Πολλοί, ενδεχομένως, και να παρεμβαίνουν στις «ανεπιθύμητες» σχέσεις των παιδιών τους, αλλά, τις περισσότερες φορές, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η αντίσταση που προβάλλουν εντείνει την έλξη μεταξύ των εφήβων. Έχει παρατηρηθεί πως συνδράμουν, ουσιαστικότερα, όταν παρουσιάζουν έναν υποστηρικτικό ρόλο παρά μια στάση εναντίωσης και απαγόρευσης. Καταλαβαίνοντας τις θετικές συνέπειες του έρωτα, οι γονείς μπορούν να λειτουργήσουν ως στηρίγματα και να βοηθήσουν τους νέους να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα αυτού του συναισθήματος.
Άλλη μια σημαντική δυσκολία είναι η καθημερινότητα των εφήβων. Η περίοδος της εφηβείας είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην δύσκολη και σκληρή ζωή των ενηλίκων. Στο μεταβατικό αυτό στάδιο η υποχρεώσεις και η πίεση, που δέχονται οι νέοι, αυξάνονται. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις που αναπτύσσουν οι έφηβοι εκείνη την εποχή και να οδηγήσει, τις περισσότερες φορές σε ρήξεις και απογοητεύσεις. Από την άλλη πλευρά, οι νέοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον έρωτα ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις κοινωνικές πιέσεις που δέχονται. Έτσι, ίσως, να βρουν την ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο, καθώς και θα προετοιμαστούν καλύτερα για τρις δυσκολίες που τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Τέλος, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εφηβικός έρωτας είναι το σχολείο, το σημείο, δηλαδή, όπου οι νέοι περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους. Στον σχολικό χώρο αναπτύσσονται πολλών ειδών σχέσεις φιλικές αλλά και ερωτικές. Είναι δύσκολο για κάποιους να κρύψουν τις ερωτικές τους σχέσεις στο σχολικό περιβάλλον, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει το ζευγάρι αποδέκτης κριτικών και σχολίων, από καθηγητές και μαθητές. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορες εντάσεις και προβλήματα στην σχέση, τα οποία δεν θα έχουν, μερικές φορές, καλή κατάληξη.
Με λίγα λόγια για να ερωτευτεί κανείς στην εφηβεία θα πρέπει να έχει υπόψη και τις δυσκολίες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Θα χρειαστεί να πέσει ακόμα και στα γόνατα για το άτομο που αγαπά και να είναι σε θέση να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Έτσι θα διαμορφώσει καλύτερα τον χαρακτήρα του και θα αναδείξει την ωριμότητά του σε διάφορες καταστάσεις.
Αναφορές
Κοροβίλας, Χ. (2021-22). Ο έρωτας στα χρόνια της εφηβείας Vol.1. Ανάκτηση 10 31, 2022, από Ψ_blog: https://www.korovilas.gr/%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%B1/