Όλη η Ιστορία σε ένα … νησί!

 του Χρυσόστομου-Ευτύχιου  Ρέμπα

Η Κύπρος κατοικήθηκε από ανθρώπους που ήρθαν από τη Μικρά Ασία στη λίθινη εποχή.  Μετά την εποχή του χαλκού ήρθαν οι κάτοικοι της Αμαθούσας, που λέγονταν Ετεροκύπριοι, και μετά οι Φοίνικες. Πιο μετά (7ος αιώνας π.Χ.) το νησί το κατέκτησαν οι Ασσύριοι και ακόμη πιο μετά Αιγύπτιοι. Μαντέψτε… λίγο πιο μετά από τους Αιγύπτιους ήρθαν και οι Πέρσες.

Επ επ επ που νομίζεις ότι πας; Δεν τελειώσαμε! Μετά την απελευθέρωση από τον Μ. Αλέξανδρο η Κύπρος εξελληνίστηκε. Στη Ρωμαϊκή περίοδο εκχριστιανίστηκε και επειδή η Ρώμη δεν ήθελε να ασχοληθεί να την κατακτήσει (ευτυχώς) οι Κύπριοι έγιναν μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά δεν σταματάει εδώ! Χαλαρά πέρασαν χίλια χρονάκια χωρίς να ενοχλεί ή να ενοχλήσει σχεδόν κανείς την Κύπρο μέχρι που μας «ξεπετάχτηκε» ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, την κατέκτησε (την Κύπρο), και την έδωσε  στους Ναΐτες και αργότερα στους Λουζινιανούς που -όχι … δεν τελειώνει εδώ- την πούλησαν (για την Κύπρο μιλάμε ακόμη) στους Ενετούς.

Πάρε μια βαθιά ανάσα, εάν διάβαζες δυνατά, γιατί νομίζω τελείωσα, ΟΥΤΕ ΚΑΝ! Το 1570 «έσκασαν μύτη» ΜΠΑΜ! οι Οθωμανοί, κατέκτησαν την Κύπρο και μετά, πολύ αργότερα, την παρέδωσαν στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Τελειώνει εδώ νομίζεις, ΧΑ! Ονειρέψου. Ναι, σ’ εσένα μιλάω που διαβάζεις τώρα αυτό το κείμενο. Ήρθε η ώρα του μεγάλου φινάλε. Στα τέλη του 20ου αιώνα εισέβαλαν οι Τούρκοι και μέχρι σήμερα η μισή Κύπρος ανήκει στους Τούρκους και η άλλη μισή στους  Έλληνες.

Εάν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, η Κύπρος είναι το καλύτερο μέρος για να γνωρίσεις την ιστορία αυτής της πλευράς του κόσμου! Βέβαια, αν σου περάσουν ένα δόρυ από την εποχή του χαλκού στο πόδι, μετά σε βάλουν να μάθεις μικρασιατικά, αμμαθουσιακά, γραμμικές αβγδ, ιερογλυφικά κτλ, σε κάνουν σκλάβο και σε πηγαίνουν πέρα δώθε, επειδή θα αλλάζεις κάθε τρεις και λίγο αυτοκρατορία και θα πουλάνε την Κύπρο εδώ και εκεί, μην με κατηγορήσεις που σου είπα ότι θα γνωρίσεις όλη την ιστορία αυτής της πλευράς του κόσμου!

Αυτή ήταν η πιο σύντομη ιστορία της Κύπρου, αγαπητέ αναγνώστη! Ελπίζω  να σ’ έπεισα να την επισκεφτείς γιατί θα καλοπεράσεις, στο εγγυώμαι!

Καλή σου μέρα!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης