του Χρυσόστομου Ρέμπα
Οι βασικοί αριθμοί είναι δέκα: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 από τον μικρότερο που είναι το 0 έως τον μεγαλύτερο που είναι το 9. Με αυτούς τους αριθμούς μπορείς να φτιάξεις αμέτρητους αριθμούς, ουσιαστικά είναι άπειροι: π.χ. 232453214 ή 99999999999999999999999999999999999 και δεν έχουν όριο. Ακόμη και αν κάτσεις 30 χρόνια να γράφεις 9999999…. και να νομίζεις ότι έφτιαξες τον μεγαλύτερο αριθμό στον κόσμο, θα έρθω εγώ να βάλω ένα ακόμη 1 και τσουπ τον έκανα μεγαλύτερο. Οι αριθμοί εκτός του ότι είναι άπειροι έχουν και πράξεις, οι οποίες είναι:
Η Pro-σ-θέση
Η αφ-αίρεση
Ο πολλα-πλασια-σμός
Α, υπάρχει και η διαίρεση, που την μισώ, πραγματικά την απεχθάνομαι (no image για την διαίρεση!)
Μετά είναι και κάτι άλλα εκτός από τις τέσσερις βασικές πράξεις όπως οι:
Ρίζες
Και οι άγνωστοι x, y :
και άλλα διάφορα και πολλά που μας βοηθάνε (χαχα) να υπολογίσουμε αριθμούς. Βέβαια, όλα αυτά είναι χρήσιμα στη ζωή μας και θα μας βοηθήσουνε σε … απολύτως τίποτα αλλά εμείς τα μαθαίνουμε επειδή … δεν υπάρχει επειδή … είναι τελείως …
Ύστερα υπάρχουν και αυτοί που τους αρέσουν τα μαθηματικά, ναι έτσι λέγεται το μάθημα του σχολείου, μαθηματικά. Οι παλιοί το έλεγαν αριθμητική που το βρίσκω λογικό άλλα μαθηματικά; Πφφφ χαχα απορώ ποιος σκέφτηκε αυτό το όνομα για κάτι που δεν σου μαθαίνει τίποτα άλλο εκτός από αριθμούς που κάνουν ακροβατικά για να βρεθεί ένα αποτέλεσμα!
Τέλος πάντων, εκτός του ότι υπάρχουν κανονικοί αριθμοί, υπάρχουν και αυτοί που λέγονται αρνητικοί (όπως είναι η αγάπη μου για τα μαθηματικά!) και είναι τόσοι όσοι και οι κανονικοί (θετικοί), δηλαδή άπειροι. Υπάρχουν και οι αριθμοί κάτω απ’ το μηδέν, άρα έχουν αξία λιγότερη από το – κυριολεκτικά – ΤΙΠΟΤΑ.
Γενικά οι αριθμοί είναι το κάτι άλλο και μπορείς να κάνεις ό,τι θες μαζί τους να βάλεις ακόμη και φαντασία. ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ (διαβάσατε βασικά) ΦΑΝΤΑΣΙΑ! Τύφλα να χε ο Όμηρος και ο Οιδίποδας μαζί! Φαντασία σ’ αυτό το πράγμα που θέλει 100% προσοχή και καθόλου φαντασία ή δημιουργικότητα μερικές φορές πρέπει να βάλεις φαντασία για να το λύσεις. Το περιγράφω περίεργα αλλά μερικοί θα καταλάβουν τι εννοώ. Είναι αστείο το γεγονός ότι στα μαθηματικά θέλεις λογική αλλά και, ταυτόχρονα, φαντασία. Με έχει τρελάνει ο τρόπος που λειτουργούν κάποιες φόρες. Εάν έχεις απορία γιατί λέω τόσο θετικά σχόλια ενώ πριν έλεγα ότι είναι εντελώς άχρηστα μη ρωτάς. Τα θεωρώ άχρηστα επειδή δεν έχω σκοπό να μπω στη NASA αλλά είναι ενδιαφέροντα όταν τα καταλαβαίνεις.
Γενικά, εάν μιλάμε για αριθμούς, μαθηματικά και γεωμετρία θα μου είναι χρήσιμα μόνο για να μετρήσω κάνα οικόπεδο ή κάτι τέτοιο. Κυρίως, όμως, σκέφτομαι ότι δεν θα σου έρθει στον δρόμο κάποιος να σε ρωτήσει: «πες μου πόσο θα έβγαινε η ρίζα του 25 εάν την πολλαπλασιάσουμε με το 325, προσθέσουμε 982, μειώσουμε κατά 326 και διαιρέσουμε με το 3;» η πιθανότητα αυτή είναι μία στο εκατομμύριο. Πιστεύω πως χρήσιμη είναι ας πούμε η αφαίρεση για όταν πας στην λαϊκή ή γενικά για ψώνια ώστε να μην σε κλέψουν αλλά για αυτό υπάρχουν οι αριθμομηχανές στα κινητά (εάν δεν ζεις στον δρόμο και έχεις ένα κινητό που όλοι έχουν πλέον στο 2023). Με λίγα λόγια και η χρησιμότητα των μαθηματικών που ήξερες είναι ανύπαρκτη επειδή πάντα έχεις μια αριθμομηχανή (άσχετα που όλοι έχουν και τα ταμεία και όλα αυτά).