
Η ανταποκρίτρια του ΑΛΜΑτος Θεοφανία Χονδρού κατάφερε να έχει αποκλειστική πρόσβαση στην βαρύνουσας σημασίας υπηρεσιακή αναφορά του στρατηγού Νικόστρατου του Διειτρέφους προς τους ανωτέρους του στη Δεκέλεια, σχετικά με το σκεπτικό και τη στοχοθεσία των ενεργειών του στην Κέρκυρα, κατά την έναρξη του εμφυλίου στο νησί.
Προς: Στρατόπεδο της Δεκελείας
Αποστολεύς: Νικόστρατος ο Διειτρέφους, Αθηναίος Στρατηγός
Κέρκυρα, 426
Κοινοποίηση: Στρατιωτικές μονάδες της Αθήνας
Θέμα: Αναφορά ενεργειών
1. Με τιμή σας αναφέρω τις αποφάσεις και τις ενέργειές μου στην Κέρκυρα για την εξομάλυνση της εμφύλιας πολιτικής διαμάχης, ως ανώτατος στρατηγός της μοίρας του αθηναϊκού στρατού.
2. Επίτευξη συμφιλίωσης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Συγκεκριμένα, έπειτα από χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις και με τα δύο στρατόπεδα, πραγματοποιήθηκε συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στους δημοκρατικούς και τους ολιγαρχικούς. Οι όροι της συνθήκης είχαν διττή σκοποθεσία. Συγκεκριμένα, θα παραπεμφθούν σε δίκη οι δέκα προαίτιοι για τις καταστροφές στο νησί και θα παραχωρηθεί αμνηστία στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αποφυγή περαιτέρω πολεμικών επιχειρήσεων στην Κέρκυρα. Η διπλωματική αυτή πολιτική αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των Αθηναϊκών συμφερόντων, καθώς η δίκη των πολιτικών επιδιώκει τον αφανισμό τους από το προσκήνιο του νησιού. Πρόκειται για τους ολιγαρχικούς, που είχαν καταδικαστεί από τον εθελοπρόξενο Πειθία και εν τέλει υλοποίησαν το πραξικόπημα στη Βουλή. Παρόλο που οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες περιοχές, με τον συγκεκριμένο μηχανισμό εξασφαλίζεται η μόνιμη απομάκρυνσή τους, καθώς κατά πάσα πιθανότητα, η ποινή θα είναι ο θάνατος.
3. Δεύτερον, εδραίωση πλήρους συμμαχίας μεταξύ Αθήνας και Κέρκυρας. Μία ακόμη προϋπόθεση της συνθήκης αποτελεί η σύναψη αμυντικής και επιθετικής συμμαχίας με το νησί. Είναι κατανοητό ότι οι εξελίξεις ωφελούν την πόλη- κράτος μας, αφού επιτυγχάνεται ο στόχος της προσάρτησης της Κέρκυρας στην Αθηναϊκή ηγεμονία. Επιπλέον, ο τερματισμός της εμφύλιας σύγκρουσης πετυχαίνει τη σταθερότητα της πόλης ως σύμμαχό μας και τη διατήρηση των πολεμικών της δυνάμεων ακέραιων. Με αυτόν τον τρόπο, η αρωγή τους υπέρ μας στον Πελοποννησιακό πόλεμο θα είναι σημαντική, αφού θα χαίρει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από τον λαό.
4. Ανταλλαγή πλοίων με τη δημοκρατική παράταξη. Οι δημοκρατικοί διατύπωσαν αίτημα για αμοιβαία ανταλλαγή πέντε επανδρωμένων καραβιών, η οποία έγινε τελικά αποδεκτή. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ολιγαρχικοί, πιθανόν, να αποθαρρυνθούν σχετικά με τη διεξαγωγή κινήματος εναντίον των δημοκρατικών. Επομένως, υπάρχει σημαντικό όφελος για την Αθήνα, καθώς επιτυγχάνεται η ενίσχυση των ομοφρονούντων μας, άρα και η κυριαρχία τους στο νησί.
5. Προσπάθεια απομάκρυνσης των ικετών από ιερό. Έπειτα από τις στρατολογήσεις των δημοκρατικών σε βάρος στην ολιγαρχικών, οι φοβισμένοι αντίπαλοι κάθισαν ικέτες στο ιερό των Διοσκούρων. Πραγματοποιήθηκε απόπειρα απομάκρυνσής τους με πειθώ, ήπιο τόνο και συμπόνια, που αποσκοπούσε στην αποφυγή κάποιας ενέργειας ενάντια στον θεσμό της ικεσίας από τους δημοκρατικούς, με μοιραίες επιπτώσεις στην Κέρκυρα και κατ’ επέκταση στην Αθήνα.
6. Αποφυγή αιματηρών γεγονότων από δημοκρατικούς. Οι σύμμαχοί μας, παρασυρμένοι από πολιτικά πάθη, οπλίστηκαν και θα είχαν διαπράξει μία σειρά από δολοφονίες αθώων ολιγαρχικών. Ωστόσο, έπειτα από δική μου παρέμβαση, οι δημοκρατικοί δεν προέβησαν σε επίθεση, γεγονός που εξασφαλίζει την τάξη στην Κέρκυρα και τα συμφέροντα της Αθήνας.
7. Παρακαλείται πρόταση σχεδίου ενεργειών.
Υπογραφή
Νικόστρατος, ο Διειτρέφους,
Αθηναίος