Από το Αμπαλί στην Εδαφοσφαίριση (Petanque)

Αμπαλι-Πετανγκ

Το Αμπαλί όπως είδαμε σταμάτησε να παίζεται στα τέλη της δεκαετίας τους 1970.

Αναφέρετε ότι σταμάτησε το 1978 (Άυλη Πολιτιστική Κληρονομία της Ελλάδας)  επίσης στο άρθρο της κυρίας Κυριακής Θειακού αναφέρετε μια μαρτυρία ότι παιζόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1980 (LefkadaPress ).

Σε κάθε περίπτωση το Αμπαλί έφθινε σταδιακά, εωσότου σταμάτησε να παίζεται.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απόλπαινας στη προσπάθεια αναβίωσης του αγαπημένου παιχνιδιού της Λευκάδας ζήτησε από τον Δήμο να του παραχωρήσει έναν χώρο κοντά στο Νηπιαγωγείο της Απόλπαινας, ο οποίος και διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να παίζεται ξανά το Αμπαλί.

Σε μια επίσκεψη του Συλλόγου της Πρέβεζας  για ένα φιλικό παιχνίδι, διαπιστώθηκε πως στην Πρέβεζα έπαιζαν λίγο διαφορετικά το αμπαλί. Βασικά στην Πρέβεζα έπαιζαν το petanque, ένα παιχνίδι που οι κανόνες του μοιάζουν πολύ με αυτούς που έχει το παραδοσιακό Λευκαδίτικο αμπαλί.

Έτσι τα μέλη του Συλλόγου Απόλπαινας αποφάσισαν να μάθουν και να παίξουν και οι ίδιοι το petanque.

Ως νεοσύστατη ομάδα πια, οι φίλοι του petanque απευθύνθηκαν εκ νέου στο Δήμο, όπου τους παραχωρήθηκε ένας χώρος που προοριζόταν για πλατεία κοντά στα γραφεία της Μητρόπολης ώστε να διαμορφώσουν ένα καινούριο γήπεδο. Για την ακρίβεια όχι ένα, αλλά τέσσερα γήπεδα έχουν κατασκευαστεί σε αυτόν τον χώρο.

Ο σύγχρονα διαμορφωμένος χώρος είναι επίπεδος και δίνει τη δυνατότητα να παίξουν σε αυτόν 24 άτομα, 6 δηλαδή σε κάθε γήπεδο των 6- 10 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκε και συντηρείται με προσωπική εργασία των παικτών και με χορηγίες των φίλων του petanque.

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα: www.lefkadaPress.gr

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα: www.lefkadaPress.gr

Δικτυογραφία

  1. LefkadaPress | Το παραδοσιακό «Αμπαλί» αναβιώνει μέσα από το σύγχρονο Petanque

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης