Εδαφοσφαίριση – Pétanque (Πετάνγκ)

 

petanue-foto

Τι είναι το Pétanque;

Το Pétanque είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με σιδερένιες μπάλες (boules) όπου ο σκοπός είναι να τις ρίξες όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα μικρό ξύλινο μπαλάκι που ονομάζεται cochonnet (μεταφ. «γουρουνάκι») ή jack, ενώ στέκεσαι μέσα σε ένα κύκλο με τα δύο πόδια στο έδαφος.

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί σχεδόν σε κάθε έδαφος. σκληρό, όπως ένα γήπεδο τενις, σε ένα πάρκο, σε ένα χώρο στάθμευσης ή μια παραλία.

H ιστορία του παιχνιδιού

Στην αρχαία Ελλάδα από τον 6ο αιώνα π.Χ. υπήρχε το κλασικό παιχνίδι ρίψης νομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από επίπεδες πέτρες και αργότερα από πέτρινους βόλους, με στόχο να φτάνουν όσο το δυνατόν μακρύτερα. Αργότερα οι Ρωμαίοι εμπλούτισαν το παιχνίδι προσθέτοντας και μια μπάλα-στόχο την οποία προσπαθούσαν να πλησιάσουν με τους πέτρινους βόλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή η εκδοχή του παιχνιδιού έφτασε στην Προβηγκία από Ρωμαίους στρατιώτες, ναυτικούς αλλά και περιπλανώμενους ταξιδιώτες.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι πέτρινες μπάλες αντικαταστάθηκαν από ξύλινες και το παιχνίδι άρχισε να παίζεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στη Νότια Γαλλία γύρω στο 1910 το παιχνίδι εξελίχθηκε στο jeu provençal, τον πρόγονο του σημερινού pétanque.

Σύγχρονη εκδοχή του αθλήματος

Το pétanque το συναντάμε σήμερα κυρίως στη Γαλλία, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος απαριθμεί πάνω από 600.000 μέλη σε 52 χώρες.

Το γήπεδο αποτελεί μια βασική παράμετρο στο παιχνίδι. Αυτό μπορεί να είναι διαμορφωμένο με σχεδόν οποιοδήποτε υλικό , χώμα , χαλίκι, γρασίδι. Η άμμος δεν ενδείκνυται γιατί εκεί δεν κυλάει η μπάλα ούτε και το τσιμέντο γιατί απλά θα καταστρέψει τις μπάλες. Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 4 Χ 15 μέτρα.

Το παιχνίδι παίζεται πάντα μεταξύ δύο ομάδων. Υπάρχουν 3 παραλλαγές:

  • tete-a-tete ένας εναντίον ενός με 3 μπάλες ο καθένας
  • doublette δύο εναντίον δύο με 3 μπάλες ο κάθε παίκτης και
  • triplette τρεις εναντίον τριών με 2 μπάλες για τον κάθε παίκτη

Οι μπάλες είναι από μασίφ ατσάλι, το βάρος και οι διαστάσεις ποικίλουν. Η διάμετρος 70,5 – 80mm και το βάρος μεταξύ 650 – 800gr.

Στην Ελλάδα η Ομοσπονδία Εδαφοσφαίρισης ιδρύθηκε το 2021 ως έδρα της ορίστηκε η πόλη της Πρέβεζας, η οποία είχε μεγάλη παράδοση και ιστορία στο άθλημα της εδαφοσφαίρισης.

Κεντρικό Παράρτημα της Oμοσπονδίας βρίσκεται στην Αθήνα, η οποία είναι ουσιαστικά η “Μητρόπολη” της Εδαφοσφαίρισης στην Ελλάδα, μια που διαθέτει πολλούς συλλόγους, παλιούς και νέους.

Για το πως παίζεται το παιχνίδι μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα «La Pétanque. Η Eδαφοσφαίριση στην Ελλάδα» η οποία περιγράφει αναλυτικά το παιχνίδι χρησιμοποιώντας και βοηθητικές εικόνες, που βοηθούν στη κατανόηση του.

Γιατί petanque;;;

Το pétanque είναι ένα άθλημα για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Επειδή παίζεται σε ανοιχτό χώρο, αποτελεί ιδανικό μέσο για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, ενώ παράλληλα παραμένει ανταγωνιστικό. Επιπλέον, αν και βασίζεται σε πολύ απλούς κανόνες, είναι ένα άθλημα με ιδιαίτερη τεχνική και στρατηγική, που χρειάζεται συντονισμό στις κινήσεις, συγκέντρωση στο στόχο και συνεργασία μεταξύ των παικτών της ίδιας ομάδας.

Το petanque είναι πάνω από όλα ένα άθλημα με μοναδικό κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς έχει έμφυτο το ομαδικό πνεύμα, απευθύνεται σε άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά κάθε ηλικίας και παίζεται σχεδόν παντού.

Στους θετικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του παιχνιδιού στη χώρα μας είναι σίγουρα ο καιρός στην Ελλάδα, που μας επιτρέπει να παίζουμε πάρα πολλούς μήνες σε ανοιχτούς χώρους, λόγω καλών καιρικών συνθηκών.

Το άθλημα αυτό είναι πολύ φθηνό, είναι ακίνδυνο σωματικά, δεν έχει τραυματισμούς, δεν χρειάζεται κάποια υποστήριξη και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σωματότυπος για να το παίξει.

Είναι ένα σπορ που μπορεί να δώσει μια μεγάλη κοινωνική διάσταση, σε μεγάλους ανθρώπους που αραχνιάζουν, μην κάνοντας τίποτα, ίσως επειδή δεν μπορούν να τρέξουν

Δικτυογραφία

  1. Pétanque Εδαφοσφαίριση (geo.gr)
  2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΔΑΦΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ – HELLENIC PETANQUE FEDERATION (hpf.gr)
  3. Εδαφοσφαίριση ή πετάνκ – petanque – ΕΒΔΟΜΗ Online (ebdomi.com)
  4. PETANQUE – ΠΕΤΑΝΚ – ΕΔΑΦΟΣΦΑΙΡΙΣΗ | SPORTEXPO (helexpo.gr)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης