πορτοκαλοπιτα

Δείτε το βίντεο στη νοηματική εδώ.

Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε νερό για 1 ώρα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το σιρόπι

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μία βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι .
Για την πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα.
Ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάνε μεταξύ τους). Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν θρυμματίζονται εύκολα.
Εναλλακτικά παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά τις δύο μεγάλες πλευρές, σαν ακορντεόν.
Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψί 30×40 εκ. βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1,5 ώρα μέχρι να ξεραθούν.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο C στον αέρα.
Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα στύβουμε για να φύγει όλο το ζουμί τους.
Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια με το ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο.
Προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τη γέμιση, σε 5 δόσεις, τα σπασμένα φύλλα ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25×30 εκ.
Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα.
Με το που τη βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό και γλυκό πορτοκάλι.
Tip
Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι καυτή όταν ρίξουμε το σιρόπι.

Βαθμολογήστε τη συνταγή Πρέπει να συνδεθείτε
1 2 3 4 5
Βαθμολογία
Stars 5(605)
Stars 4(22)
Stars 3(5)
Stars 2(5)
Stars 1(15)
Μοιραστείτε αυτή τη συνταγή
Twitter share Facebook share Pinterest share
Συστατικά
Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. νερό
300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Για τη βάση

450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
2 πορτοκάλια
ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. σπορέλαιο
250 γρ. γάλα, 3,5%
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
2 λοβούς βανίλιας
3 αβγά
Για το σερβίρισμα

παγωτό
γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

https://akispetretzikis.com/el/categories/glykes-pites-tartes/portokalopita