Η μόνη συνταγή που θα χρειαστείς για να κανεις pan-εύκολα pancakes

Αγόρασε κάποτε η γιαγιά μια συσκευή που έκανε κρέπες. Την πήρε αλλά κανένας δεν ήξερε τη συνταγή για τις κρέπες. Ήταν και τέτοιες οι εποχές που δεν υπήρχε ίντερνετ, να πεις google it και να βρεις τη συνταγή κατευθείαν. Ρωτούσε τις φίλες της αν ήξερε καμία τη συνταγή. Άλλη της έλεγε θα βάλεις δύο αυγά, άλλη τρία, άλλη της έλεγε θα βάλεις γιαούρτι, άλλη να βάλει γάλα.

Κάπου μέσα σ αυτή την αναζήτηση της συνταγής για τις κρέπες βρήκα σ ένα βιβλίο με συνταγές της μητέρας μου τον τίτλο “Pancakes”. Είχε και μια φωτογραφία με μια στοίβα pancakes από δίπλα, δεν ήθελα και πολύ για να ξεκινήσω να διαβάζω τα υλικά  και την εκτέλεση της. Ήμουν στο γυμνάσιο κι όμως λίγη ώρα αργότερα είχα κάνει κι εγω την ίδια στοίβα με τα pancakes που είχα δει στην φωτογραφία. Τόσο εύκολη ήταν. Δεν την έχω αλλάξει ποτέ και σήμερα έφτασε η στιγμή να την μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά για 6 pancakes.

  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε έναν ομογενοποιημένο μίγμα. (Είναι τόσο εύκολο που δεν θα χρειαστείτε καν μίξερ). Ζεστάνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το μίγμα μας σε ποσότητα ίση με ένα φλυτζάνι του ελληνικού καφέ. Δε χρειάζεται να το απλώσετε στο τηγάνι όπως κάνουμε στις κρέπες. Η πρώτη ένδειξη ότι το pancake σας ψήνεται, είναι οι φουσκάλες που εμφανίζονται. Όταν οι φουσκάλες όλες σκάσουν η πάνω επιφάνεια δεν θα πρέπει να γυαλίζει. Είναι σημαντικό η φωτιά να είναι μέτρια γιατί έτσι πετυχαίνουμε ένα χρυσό χρωμα στα pancake. Αν είναι χαμηλή δεν θα ψηθεί καλά ενώ αν είμαι υψηλή, ενώ θα σας δίνει την αίσθηση ότι ψήνεται η κάτω πλευρά του θα έχει καεί. Γυρίζουμε το pancake από την άλλη πλευρά, το αφήνουμε να ψηθεί για ένα λεπτό και είναι έτοιμο. Συνεχίζουμε έτσι με το υπόλοιπο μίγμα μας.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

16ο δημοτικό