ERASMUS STEM PROJECT ΜΕΡΣΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το σχολείο μας, Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών, πραγματοποίησε ένα ακόμη εκπαιδευτικό ταξίδι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, από τις 28/11 έως τις 4/12/2022. Προορισμός αυτή τη φορά η πόλη της Τουρκίας Μερσίνη και θέμα το μοντέλο διδασκαλίας STEM στην εκπαίδευση.

Για πέντε μέρες οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν μαθήματα ρομποτικής, σε συνεργασία με τους μαθητές από τις ομάδες των άλλων χωρών, Τουρκία, Πολωνία, Ιταλία, Σλοβενία, Ρουμανία. Τους δόθηκε έτσι η δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι μορφωτικές-πολιτιστικές επισκέψεις του προγράμματος, που στην ουσία ήταν μια περιήγηση στον αρχαίο ελληνικό και κυρίως τον βυζαντινό πολιτισμό.

Πρώτος σταθμός η πόλη Ταρσός της Κιλικίας, γενέτειρα του Απόστολου Παύλου (περίπου 5-15 μ.Χ.), όπου διασώζεται ως πολιτιστικό μνημείο το πηγάδι που ανήκε στην οικογένειά του. Η Ταρσός στα χρόνια του Παύλου ήταν ανώτερη από την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια στα γράμματα, και ήταν έδρα πολλών στωικών φιλοσόφων. Στην πόλη αυτή ο Παύλος διδάχθηκε την ελληνική γλώσσα και ήρθε σε επαφή με τη σκέψη και τη ζωή του ελληνισμού.

Στην Ταρσό επισκεφτήκαμε επίσης το σπήλαιο Eshab-Keh Kehf, με εκπληκτικούς σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Εντυπωσιακότερη όλων η Καππαδοκία και η κοιλάδα Γκιόρεμε, στην οποία η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν χιλιάδες χρόνια δημιούργησε αμέτρητους και περίεργους σχηματισμούς βράχων, μικρά θαύματα της φύσης. Σεληνιακό τοπίο, «νεραϊδοκαμινάδες» και υπόγειες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να προστατευθούν από τους Άραβες εισβολείς.

Ήδη από τον 1ο μ.Χ. αιώνα, δημιουργούνται αξιόλογα κέντρα του χριστιανισμού. Τον 3ο-5ο αι. ακμάζουν η παιδεία και η φιλολογία. Εδώ διακρίνονται οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας: Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος Ναζιανζηνός και Γρηγόριος Νύσσης (αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου). Γι’ αυτό και υπάρχουν στην περιοχή λαξευτές εκκλησίες και μοναστήρια που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριο μουσείο. Εδώ βρίσκονται πολλοί ναοί με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και ιστορία. Οι αγιογραφίες αυτών των ναών έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση και θεωρούνται από τα αριστουργήματα της βυζαντινής ζωγραφικής.

Τέλος, επισκεφτήκαμε και την παραλιακή πόλη Σευλεύκεια, που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της μακεδονικής δυναστείας των Σελευκιδών. Δύο επιβλητικά κάστρα, το ένα στην ακτή και το άλλο μέσα στη θάλασσα, δεσπόζουν στην είσοδο της πόλης. Επιπλέον, περιηγηθήκαμε στο εντυπωσιακό βάραρθο της περιοχής που φέρει την ονομασία Κόλαση και Παράδεισος, στο οποίο βασίζεται ο αρχαίος μύθος της μάχης του Δία με τον Τυφώνα.

Ένα, κατά κοινή ομολογία, εντυπωσιακό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, καθώς συνδύαζε την σύγχρονη τεχνολογική γνώση με στοιχεία του αρχαίου και βυζαντινού πολιτισμού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης