Είναι Δεκέμβριος, μήνας με γιορτές, παράδοση, χαρά, ευχάριστα τραπεζώματα συντροφιά με την οικογένεια και με φίλους, στολισμένα σπίτια και μυρωδιές κανέλας, πορτοκαλιού και γαρίφαλου, μήνας με καλέσματα και φαγοπότια!
Την αρχή στην Νάουσα την έκανε ο ¨Γκρακλιάνος¨ . Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλύκα που έφτιαχνα οι νοικοκυρές στις 4 Δεκεμβρίου , την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας. Παλιά το γλυκό αυτό ήταν απαραίτητο μετά το δείπνο που συνήθως ήταν πίτα με κολοκύθα.
Την περίοδο των Χριστουγέννων, το γιορτινό τραπέζι ξεχειλίζει από μοσχοβολιστά, παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, αφού οι νοικοκυρές βάζανε τα δυνατά τους για να τα ετοιμάσουν ώστε να ευχαριστήσουν την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους που θα έτρωγαν μαζί τις ημέρες αυτές.
Ψητά κρέατα, σαρμαδάκια, κεφτεδάκια , ο παραδοσιακός Μπάτσος (τυρί) , μοσχαράκι με κυδωνιά και κάστανα, μάτζα, γκαβόψαρα όλα έτοιμα να τα γευτείς μαζί με το Ξινόμαυρο κρασί της περιοχή μας. Μα το κυρίος φαγητό που δεν έλειπε από κανένα σπίτι στην Νάουσα την ημέρα εκείνη ήταν το Χοιρινό με Πρασοσέλινο.
Γκρακλιάνος Νάουσας
Ο γκρακλιάνος, το χαρακτηριστικό γλυκό της Νάουσας, είναι ένα είδος μπακλαβά με σπιτικό τυλιχτό φύλλο, σουσαμέλαιο και άφθονα καρύδια που σιροπιάζεται με μέλι από μούστο.
Πολλά γλυκά της Νάουσας είναι στενά συνδεδεμένα με τον χυμό του ξινόμαυρου, της ποικιλίας της περιοχής από την οποία παράγονται τα ονομαστά ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα. Από τον μούστο του ξινόμαυρου παρασκευάζεται το ¨μέλι¨ και αποτελεί τη βάση για πολλές γλυκές λιχουδιές, μουστόπιτες, σουτζούκια και άλλα.
Γκρακλιάνος Νάουσας : παρασκευή
Ανοίγεται σπιτικό φύλλο σε πολύ λεπτή μορφή , σε μορφή τετραγώνου και μετά κόβεται σε τρία μακρόστενα ευθύγραμμα τεμάχια.
Τοποθετείται κατά μήκος το τρίμμα από το καρύδι και τυλίγεται με την βοήθεια του μπλάστρη σε ρολό.
Κατόπιν μαζεύεται, έτσι ώστε να » σουρώσει » , αφαιρείται προσεκτικά ο μπλάστρη και μορφοποιείται σε σχήμα σπείρας.
Τοποθετείται στο ταψάκι, περιχύνεται με άφθονο σουσαμόλαδο και μπαίνει στον φούρνο.
Μετά τον φούρνο , έρχεται η ώρα του περιχύματος του «μελιού» (σιροπιού από μούστο ξινόμαυρου)
Η νοστιμιά του γκρακλιάνου δεν περιγράφεται!!
Η πίτα της Νάουσας
Η παρασκευή της βασίζεται στο σχεδιασμό των φύλλων του Ήλιου των Μακεδόνων βασιλέων. Πάνω στο σχέδιο αυτό ζυμώνεται η ζύμη και τo αποτέλεσμα είναι μια πολύ τριφτή πίτα που λιώνει στο στόμα. Η ανεπανάληπτη γεύση της οφείλεται κυρίως στην τέχνη του φύλλου και κατά δεύτερον στη γέμιση, που συνήθως είναι πράσο ή κολοκύθι ή τυρί ή κιμάς.
Χοιρινό Πρασοσέλινο
Το χοιρινό πρασοσέλινο είναι ένα από τα αγαπημένα χειμωνιάτικα φαγητά της Μακεδονίας.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κομμάτια του χοιρινού, καρυκεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 40′ .
Σοτάρουμε τα λαχανικά και κατόπιν προσθέτουμε το κρέας, την ντομάτα και τον πελτέ , προσθέτοντας ζάχαρη , κύμινο και αλατοπίπερο.
Χαρά Π.