Ο Ναός του Ιωάννη του Πρόδρομου – Μνημείο Πολιτιστικής και Θρησκευτική Κληρονομιάς (της μαθήτριας Μπασιούρη Ε.)

Ένα ιστορικό και σημαντικό κτήριο με ιδιαίτερη σημασία για την Νάουσα είναι ο ναός του Τίμιου Προδρόμου.

5

Βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της πόλης ανάμεσα από τους ενοριακούς Ναούς της Παναγίας και του Αγίου Μηνά.

Η Ιστορία του ναού του Τίμιου Προδρόμου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Νάουσας αφού είναι η μοναδική εκκλησία  που διασώθηκε από την καταστροφή της πόλης το 1822.

2

Ο Ναός χτίστηκε περίπου τον 18ο αιώνα. Οι εικόνες χρονολογούνται το 1715 με 1815 δηλαδή πριν την Επανάσταση και την καταστροφή της Νάουσας.

4

Ευτυχώς ο Ναός του Ιωάννη του Προδρόμου δεν είχε την ίδια τύχη με τους άλλους  ναούς που καταστράφηκαν.Έτσι το 1830 μετά την καταστροφή ήταν ο μόνος ναός που υπήρχε και λειτούργησε.

1

Ο Ναός είναι πέτρινος ,οι τοίχοι του είναι με μεγάλες πουρόπετρες ,το πάτωμα είναι με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες  και η οροφή του είναι με ξύλινη. Μπροστά στο ιερό βήμα υπάρχει ένα ξύλινο τέμπλο  και φωτίζεται με παράθυρα που υπάρχουν δεξιά και αριστερά.

6

Οι αγιογραφίες είναι φτιαγμένες μετά την καταστροφή του 1887. Όλες οι εικόνες έχουν την ίδια χρυσαφένια απόχρωση και φαίνεται να είναι από τον ίδιο αγιογράφο.

Η Ιστορία λέει πως ο ναός σώθηκε χάρη στα γυναικόπαιδα που μαζεύτηκαν μέσα στον ναό και άρχισαν να προσεύχονται. Οι Τούρκοι περικύκλωσαν τον ναό . Τότε ένας Τούρκος με ένα τσεκούρι  πήγε να σπάσει την πόρτα. Όμως το τσεκούρι γύρισε προς τα πάνω του και τον σκότωσε. Έτσι οι Τούρκοι πίστεψαν πως ήταν σημάδι από τον θεό και δεν κατέστρεψαν τον ναό του Ιωάννη του Πρόδρομου.

Ο Ναός του Ιωάννη του Προδρόμου θεωρείται ένα πολύ σημαντικό Μνημείο Πολιτιστικής και Θρησκευτική Κληρονομιάς για τον τόπο μας.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: εδώ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εβίτα Μπασιούρη, Στ1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης