ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΕΙΟ ΥΦΑΝΤΗΡΙΟ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΗ (των μαθητών/τριών της Στ1: Νεράντζη Δ., Ορδουλίδη Σ., Πετρά Χ.)

3

Το κτιριακό συγκρότημα ΕΡΙΑ του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, στεγάζει το Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς και τη μόνιμη έκθεση «Ιστορίας Νήματα – Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα».

Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας ΕΡΙΑ και μετέπειτα τμήμα της γνωστής ΒΕΤΛΑΝΣ, βρίσκεται στο απώτερο ανατολικό άκρο της Αράπιτσας, πάνω στη νότια όχθη του ποταμού, σε άμεση σχέση με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς, το Γενικό Νοσοκομείο και το Δημοτικό Πάρκο της πόλης, στο κομβικό σημείο του δικτύου των διαδρομών γνωριμίας με τη βιομηχανική κληρονομιά της Νάουσας.

Ιδρύθηκε το 1907.

Είχε 1080 ατράκτους και παρήγαγε μάλλινο ύφασμα για τις ανάγκες του στρατού. Αργότερα έγινε ανώνυμη εταιρεία που ονομάστηκε ΕΡΙΑ και η παραγωγή του έφτανε 200.000 μέτρα ύφασμα το χρόνο.

Λειτούργησε μέχρι το 1938 και το 1949 καταστράφηκε στον εμφύλιο.

Την δεκαετία του ’60 το ξανά έκαναν στο ίδιο μέρος.

νν

Χαρακτηριστική είναι η καμινάδα του, που έχει ύψος 35,65 μέτρα και είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης, σύμβολο της μεγάλης βιομηχανικής της παράδοσης.

1

Σήμερα το νηματουργειο ΕΡΙΑ έχει μετατραπεί σε ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Στο εσωτερικό του υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων – εκδηλώσεων 250 θέσεων.

Με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Νάουσας ονομάστηκε Πολυχώρος Πολιτισμού Χρ. Λαναρας – κτίριο ΕΡΙΑ προς τιμήν του βιομήχανου και ευεργέτη της Νάουσας Χριστόδουλου Λαναρά.

5

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ: εδώ, εδώ  και εδώ

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: Νεράντζης Δ., Ορδουλίδης Σ., Πετρά Χ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης