10 παράδοξες πληροφορίες για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, που σίγουρα δε γνωρίζατε

Αυτές οι 10 παράδοξες πληροφορίες για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, σίγουρα θα σας σοκάρουν. Είναι όμως σημαντικό να τις γνωρίζουμε γιατί θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποιες συνήθειές μας να αλλάξουμε για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας.

1. Το χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί έως και 6 φορές. Μετά από τις 6 φορές οι ίνες του είναι πολύ αδύναμες για να ομογενοποιηθούν. Αυτό σημαίνει πως αν ανακυκλώναμε ένα περιοδικό ή εφημερίδα θα μπορούσαμε να σώσουμε περίπου 70.000 δέντρα!

2. Σε αντίθεση με το χαρτί, τα αλουμινένια κουτάκια μπορούν να ανακυκλώνονται για πάντα. Αν ανακυκλώσουμε ένα αλουμινένιο κουτάκι, παράγεται αρκετή ενέργεια για να δούμε τηλεόραση για τρεις ώρες (όμως πάντα πρέπει να βάζουμε ένα όριο στο πόση ώρα βλέπουμε τηλεόραση, ακόμα κι αν ανακυκλώνουμε πολλά αλουμινένια κουτιά).

3. Το γυαλί δε διαλύεται εύκολα στο περιβάλλον. Χρησιμοποιούμε γυάλινα προϊόντα καθημερινά στη ζωή μας και πάντα πρέπει να τα ανακυκλώνουμε όταν δεν τα χρειαζόμαστε άλλο διότι, ένα γυάλινο μπουκάλι χρειάζεται έως 1 εκατομμύρια χρόνια για να διαλυθεί στο περιβάλλον. Η ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού, μπορεί να παράξει αρκετή ενέργεια για να λειτουργεί ένας ηλεκτρικός λαμπτήρας για τέσσερις ώρες.

4. Λιγότερο από το 4% των δασών στην Αμερική υπάρχουν σήμερα. Η πλειοψηφία τους έχουν κοπεί για κατασκευές και καύσιμα.

5. Αν περπατήσεις για περίπου 1,5 χιλιόμετρα σε έναν αυτοκινητόδρομο στην Αμερική, θα συναντήσεις περίπου 1.500 σκουπίδια.

6. Η ποσότητα ξύλου και χαρτιού που πετάμε κάθε χρόνο, θα ήταν αρκετή για να ζεστάνει 50.000.οοο σπίτια για 20 χρόνια.

7. Μόνο το 1% της ποσότητας του νερού παγκοσμίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί. 97% του υπολοίπου είναι ωκεανοί και το άλλο 2% είναι πάγος (και ελπίζουμε έτσι να μείνει).

8. Θα υπάρχει πιο πολύ πλαστικό παρά ψάρια στη θάλασσα το 2050. Σήμερα υπάρχουν περίπου 3,500,000,000,000 ψάρια. Φανταστείτε τις μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει αυτό στο περιβάλλον αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

9. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει σχεδόν 1ο εκατοστά τα τελευταία 25 χρόνια. Πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως η Βενετία θα έχει καλυφθεί ολοσχερώς από νερό μέχρι το 2100. Αυτό γιατί η στάθμη της Μεσογείου θάλασσας αναμένεται να ανέβει περίπου 1,2 μέτρα.

10. Όταν κοιμόμαστε καίμε πιο πολλές θερμίδες από όταν βλέπουμε τηλεόραση (μπορείτε να πάρετε έναν υπνάκο τώρα)

 

Πηγές:

  • https://www.conserve-energy-future.com/environment-facts.php
  • https://www.earthecho.org/news/did-you-know-some-interesting-facts-about-the-environment
  • https://www.funkidslive.com/learn/top-10-facts/top-10-facts-about-the-environment/

 

Ζιώγα Φωτεινή B5

 

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης