Δράσεις #Global Action Days 2022

Οι φετινές δράσεις των #GlobalActionDays έχουν σκοπό να τονώσουν τη σύνδεση των μαθητών/τριών με τη φύση, να παρατηρήσουν οι μαθητές/τριες την τοπική βιοποικιλότητα και να αποτελέσουν μέλη του κινήματος #GenerationRestoration.

Δράση 1. Βουτιά στη φύση

 

Δράση 1 global action days 22

Με τα παιδιά απολαύσαμε τη φύση στην υπέροχη αυλή του σχολείου μας και στη γειτονιά μας. Ηρεμία, χαλάρωση, αναζωογόνηση και όμορφα χαμόγελα!

Δράση 2. Ντετέκτιβ της φύσης

Μύρισε άνοιξη!!! Μελετήσαμε τα αγριολούλουδα της αυλής και της γειτονιάς μας με ιδιαίτερη έμφαση στα ιθαγενή φυτά. Παπαρούνες, μαργαρίτες, μολόχες, τριφύλλι κ.α. Ιθαγενή φυτά – παπαρούνα : Υπάρχουν πολλά είδη παπαρούνας (100 περίπου) που είτε είναι αυτοφυή λουλούδια των αγρών είτε καλλιεργούνται. Το πιο σημαντικό είδος του γένους είναι η Μήκων η υπνοφόρος, γνωστή με τις ονομασίες παπαρούνα και αφιόνι. Είναι ιθαγενές της Ελλάδας και ανθίζει κάθε άνοιξη. Το πιο γνωστό είδος στην Ελλάδα είναι η κοινή παπαρούνα των αγρών (Μήκων η ροιάς). Κάποια είδη του φυτού καλλιεργούνται για τους καρπούς τους που από το χυμό τους λαμβάνεται το όπιο και για τα σπόρια τους, που δεν έχουν υπνωτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και ζωοτροφή. Αυτά τα είδη παπαρούνας είναι γνωστά από την αρχαιότητα και τα σπόρια της τα χρησιμοποιούσαν ως μπαχαρικό από τα αρχαία χρόνια.

Δράση 2 global action days 22
Δράση 3. Ζωή σε κίνδυνο
Οι μαθητές έκαναν έρευνα στο διαδίκτυο για τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα και δημιούργησαν μια αφίσα-κολαζ. Ταυτόχρονα, έγραψαν σχετικά άρθρα στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα «Eco-logical minds» που θα δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος.
» Καλλιστώ. Ο δρόμος είναι η συνύπαρξη»
» Τα είδη υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα»
Δράση 3 β global action days 22
Δράση 4. Αναζητώντας περιβαλλοντικές ετικέτες
Η ετικέτα FSC (Συμβούλιο Δασικής Διαχείρισης) είναι σε πιστοποιημένα προϊόντα ξύλου και χαρτιού (όπως μολύβια, χαρτόκουτα από γάλα, προϊόντα υγιεινής, σημειωματάρια κ.α.). Οτιδήποτε αγοράζεις με αυτή την ετικέτα εγγυάται ότι το δέντρο που κόβεται για το αντίστοιχο προϊόν αντικαθίσταται.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρειαστεί να προβούμε σε αγορά καταναλωτικών αγαθών ας αναζητήσουμε τουλάχιστον προϊόντα που φέρουν ανάλογες περιβαλλοντικές ετικέτες!!
Δράση 4 β global action days 22
Δράση 5. Πράσινο πάρτυ!!!  
Δράση 5 global action days 22

Όλες τις δράσεις μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας http://9gym-kalam.thess.sch.gr/

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης