«Φάρμακο ας γίνει η τροφή μας και η τροφή μας, ας γίνει φάρμακό μας»

Πολυμέρου Αναστασία Β5

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Σωστή διατροφή, το μυστικό για μία ζωή γεμάτη υγεία! 2500 χρόνια πριν ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Σήμερα, εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες συμπεραίνουν ότι ο πατέρας της ιατρικής είχε απόλυτο δίκιο. Είναι γεγονός ότι η ισορροπημένη και σωστή διατροφή προάγει την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού. Αντίθετα, η κακή διατροφή μπορεί να μετατραπεί σε «επικίνδυνο εχθρό».

  «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας» είχε διατυπώσει τόσο σοφά ο Ιπποκράτης, εισάγοντας την ιδέα ότι το καλύτερο φάρμακο μας προσφέρεται απλόχερα μέσω της τροφής μας. Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως η τροφή είναι το ‘καύσιμο’ του οργανισμού μας. Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την τροφή είναι απολύτως απαραίτητα για την εκπόνηση όλων των πολύπλοκων μεταβολικών διεργασιών που επιτελεί συνεχώς ο οργανισμός μας για να διατηρείται στη ζωή και να έχει ένα καλό επίπεδο λειτουργικότητας.

  Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της υγείας είναι τεκμηριωμένη εδώ και πολλές δεκαετίες και συνέχεια αναθεωρείται και εμπλουτίζεται από τους ειδικούς και από τους αρμόδιους οργανισμούς. Σημαντικά στοιχεία καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση καλής υγείας και στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες σε όλα τα στάδια της ζωής.

  Η καλύτερη διατροφή για υγεία είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Δηλαδή η διατροφή που ωφελεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και την οποία μπορείτε να υιοθετήσετε εφόρου ζωής. Μία τέτοια διατροφή, λοιπόν, θα πρέπει να προσφέρει ποικίλες νόστιμες και υγιεινές επιλογές, να περιορίζει την κατανάλωση πολύ λίγων τροφών και να μην απαιτεί μακροσκελείς ή ακριβές λίστες προμηθειών. Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει συνήθως 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα/ σνακ.

  Τρέφομαι υγιεινά σημαίνει επιλέγω τρόφιμα τα οποία είναι  ωφέλιμα για την υγεία, θωρακίζουν και προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες, ενισχύουν το μεταβολισμό και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ περιορίζω άλλα τα οποία είναι επιβλαβή ή λιγότερο ωφέλιμα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΑΚΗΣ

ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ

 

Υλικά

10g ξίδι

30g χαρουπόμελο

50g χυμό πορτοκαλιού

60g ελαιόλαδο

1 μικρή πιπεριά κόκκινη

1 μικρό καρότο

αλάτι

170g πένες από κόκκινες φακές

100g ρόκα

μαϊντανός ψιλοκομμένος

15 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα

1-2 κ.σ. κατίκι

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας καλά σε ένα μπολ το ξίδι, το χαρουπόμελο και τον χυμό πορτοκαλιού, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο.

  • Βάζουμε σε τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τους κύβους της πιπεριάς και το καρότο με λίγο αλάτι και τα σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

  • Βράζουμε τις πένες από κόκκινες φακές και μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε.

  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μακαρόνια, τα ψημένα λαχανικά, τη ρόκα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, αλάτι και τέλος τη σάλτσα.

  • Ανακατεύουμε απαλά για να πάει παντού η σάλτσα και σερβίρουμε κάθε μερίδα με 1-2 κ.σ. κατίκι.

Πηγές:

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης