Περί ευτυχίας ο λόγος…

ΑΠΟ: sotiraki - Μαρ• 29•16

 

Ένα εξαιρετικό μικρό κείμενο της Κικής Δημουλά περί ευτυχίας, όπως ανασύρθηκε από το Διαδίκτυο με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας (20/3/2016) .

Το βιβλίο της «Εκτός σχεδίου» περιλαμβάνει σαράντα τρία μικρά διηγήματα με αυτοβιογραφικό, εξομολογητικό περιεχόμενο, που περιλαμβάνουν μνήμες, χρώματα, μυρωδιές, συναισθήματα μιας ζωής, μικρά καθημερινά συμβάντα που ανασύρονται από τη λήθη, ανασταίνονται και αποκαθίστανται στο χρόνο, με τον δικό της μοναδικό τρόπο γραφής.

Αυτή η «αναρχική των λέξεων» όπως την αποκάλεσε κάποτε ο Νίκος Δήμου, «τρομοκρατημένη από την ύπαρξη, παίρνει εκδίκηση από τη γλώσσα για κάθε απουσία, κάθε μοναξιά, κάθε φόβο ζωής».

Το κείμενο που θα διαβάσετε στη συνέχεια με το γνωστό αυτοσαρκαστικό ύφος της Κικής Δημουλά, τιτλοφορείται «Αντεύχομαι» και περιέχεται στο βιβλίο της «Εκτός σχεδίου».

Αντεύχομαι

Έχω πολλά ράμματα για τη γούνα αυτής της μεγαλοκυρίας που λέγεται ευτυχία. Μου έχει σπάσει τα νεύρα με όσα ισχυρίζεται απολογούμενη που με έστησε. 

Ότι τάχα ήρθε, αλλά εγώ είχα το νου μου σε τούτο και σε κείνο, ενώ εκείνη με περίμενε σε τούτο και σε κείνο, κι όπως μου τα προσδιόρισε, με περίμενε σε πράγματα αδύνατα να συμβούν, εκεί ακριβώς δηλαδή που είχα το νου μου. 

Κι αυτός ήτανε, λέει, ο λόγος που την προσπέρασα. Άλλοτε πάλι, επιμένει πως ήρθε, στάθηκε λέει έξω από κάτι ιστορίες, στις οποίες εγώ είχα ήδη μπεί μέσα, είχε τη διάθεση να πηδήξει από το παράθυρο και να μπεί, αλλά ήταν τόσο υπερυψωμένη η δυσπιστία μου που δεν το τόλμησε. 

Άλλη δικαιολογία, τραβηγμένη από τα μαλλιά, πως εγώ χτύπησα πολύ σιγά την πόρτα της και δε με άκουσε ή ότι χτύπησα πολύ δυνατά την πόρτα της, φοβήθηκε και δεν μου άνοιξε, και τι ψεύτρα, Θεέ μου, ότι χτύπησα λάθος τη διπλανή της πόρτα και βλέποντάς με να καθυστερώ, συνεπέρανε ότι το λάθος μου βγήκε σε καλό και δεν ήθελε να το διακόψει. 

Μου έχει απαριθμήσει μία μία τις στιγμές με το όνομά τους, που την περιείχαν, λέει, αλλά εγώ θυμάμαι μόνο τι φόβο είχα μην τις χάσω. 

Βλέπεις; μου λέει η κουτοπόνηρη, αν δεν ήμουνα εγώ εκεί μέσα, σ” αυτές τις στιγμές, γιατί θα φοβόσουν μην τις χάσεις, τι σ” ένοιαζε; Άρα ήρθα. 

Αμέτρητες οι φορές που είπαμε να συναντηθούμε σε κάποιο φωτεινό μέρος, είτε στις κάποιες έξι των απογευμάτων είτε στις κάποιες οκτώ των δειλινών που έχουνε πιο φρόνιμο φως, κι εγώ να περιμένω, να την περιμένω με τις ώρες και πού να φανεί. 

Και με τι θράσος να εμφανίζεται μετά στα όνειρά μου, να μου ζητάει συγνώμη που δεν ήρθε, γιατί είχε χάσει κάποιον δικό της κι ήτανε στις μαύρες της, ή και μου επιτίθεται πως ενώ ήρθε, ενώ περίμενε εκεί μέσα με στις ώρες της αναμονής μου, εγώ δεν την αναγνώρισα και δεν φταίει αυτή. 

Είδα κι έπαθα να μην έχω την ανάγκη της. Και τώρα που παλεύοντας τα κατάφερα, έρχεται και μου δίνει συγχαρητήρια, πως αυτό ακριβώς, ότι δεν έχω την ανάγκη της, αυτό είναι ευτυχία. Άπιαστη σου λέω.

10644967_1123655477686650_2407109239278646715_n

Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Τη συγκεκριμένη έννοια ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Όλοι επιδιώκουμε να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή αλλά αυτό εξαρτάται από τον καθένα, αφού ευτυχισμένος είναι αυτός που νιώθει γεμάτος και χαρούμενος. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν ευτυχείς, κάνοντας κάποιες αλλαγές που θεωρούν απαραίτητες, στον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν.

Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι θεωρούν ευτυχία τα υλικά αγαθά,τα κοινωνικά αξιώματα, τη δόξα, κι έτσι πιστεύουν πως ο πλούσιος είναι και ευτυχισμένος.  Όμως, ευτυχία  στην πραγματικότητα είναι η ολοκλήρωση ενός στόχου και η εκπλήρωση επιθυμιών. Ο Αριστοτέλης είχε πει: «Την ευτυχία την απολαμβάνουν εκείνοι που έχουν χαρακτήρα και πνεύμα καλό, και σε μέτριο βαθμό τα υλικά αγαθά».

Δεν υπάρχει, λοιπόν,  μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας. Ο Σόλων είχε πει χαρακτηριστικά: «Κανέναν μη θεωρείς ευτυχισμένο, πριν να δεις το τέλος του»,  και ο Χέρμπερτ Σπένσερ: «Σ”  αυτή τη γη καμιά ευτυχία δεν είναι σίγουρη.»

«Όταν ήμουν 5  χρονών, η μητέρα μου μού έλεγε πως η ευτυχία είναι το κλειδί της ζωής.

Όταν πήγα στο σχολείο με ρώτησαν τι ήθελα να γίνω, όταν μεγαλώσω, κι έγραψα «ευτυχισμένος «.

Μου είπαν ότι δεν κατάλαβα το θέμα και τους απάντησα ότι δεν καταλαβαίνουν τη ζωή». John Lennon

ΡΕΠΟΡΤΕΡ/ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ

Σιακαβάρα Θεμιστοκλεία

Μαντζαβίνου Αφροδίτη

  

Σχολιάστε

Top