Ένα από τα προγράμματα που γίνονται φέτος στο σχολείο μας έχει τον τίτλο «Πολεμώντας τον εαυτό μας και τους άλλους»
Ζητήσαμε από την κα Ελένη Μάρου, φιλόλογο κι υπεύθυνη του προγράμματος, να μας δώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Η συνέντευξη βασίστηκε σε ερωτήσεις που η συντακτική μας ομάδα είχε εκ των προτέρων προετοιμάσει. Η συζήτησή μας παρατίθεται, όπως απομαγνητοφωνήθηκε και καταγράφτηκε:
Καλημέρα σας. Θα θέλαμε να υποβάλουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το πολιτιστικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχετε.
Καλημέρα σας. Βεβαίως… Πείτε μου.
Με τι έχει σχέση το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα έχει σχέση με τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο του 1946 με 1949 αλλά και με τον εμφύλιο στα Βαλκάνια και θέλει να καταδείξει πώς επιδρά με καταλυτικό τρόπο η βία στη ζωή των ανθρώπων.
Ποιες τάξεις συμμετέχουν;
Συμμετέχουν κυρίως μαθητές και μαθήτριες της Γ΄τάξης του γυμνασίου μας, οι οποίοι διδάσκονται το κεφάλαιο του εμφυλίου στην ιστορία τους.
Ποια είναι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και ποια η δική σας;
Τα παιδιά βρίσκουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που ενεπλάκησαν στον πόλεμο, δημιουργούν ερωτηματολόγια και παρακολουθούν κάποιες ταινίες με σχετικό σενάριο καθώς και εισηγήσεις ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό. Για παράδειγμα πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του κ Θανάση Βογιατζή, που έγραψε 2 βιβλία για τον εμφύλιο. Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όσα είχε να τους πει και συνειδητοποίησαν πως πολλά από τα κτίρια της πόλης μας έχουν τη δική τους ιστορία στα χρόνια της Αντίστασης και του εμφυλίου. Ο ίδιος ο ομιλητής δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή των παιδιών και τόνισε ότι ήταν η πρώτη φορά που το ακροατήριό του αποτέλεσαν μαθητές κι όχι ενήλικες. Ο ρόλος των καθηγητών σ” όλα αυτά είναι καθοδηγητικός.
Τίνος ήταν η επιλογή του θέματος και γιατί το επιλέξατε αυτό;
Η επιλογή έγινε από τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος. Το θέμα αυτό επελέγη, διότι η βία απειλεί πλέον την καθημερινότητά μας κι εμφανίζεται με πολλές μορφές.
Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος;
Να καταδειχθεί ότι η βία πλήττει πλέον την ζωή μας σε όλα της τα επίπεδα και πως μικροί και μεγάλοι πρέπει να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε, επιλέγοντας το διάλογο ως μέσο επίλυσης των διαφορών μας.
Ποιες ώρες και μέρες διεξάγεται το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα διεξάγεται κάθε Πέμπτη από 1:45 μέχρι 15:00.
Μελλοντικά τι σκέφτεστε να κάνετε;
Θα θέλαμε να παρουσιάσουμε τις δραστηριότητες των μαθητών σε σχέση με το πρόγραμμα και να ενημερώσουμε και τους υπόλοιπους για το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε.
Θέλετε να προσθέσετε και κάτι άλλο;
Ναι. Θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι ωφέλιμο να ασχολούμαστε με προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, διότι και εμείς οι μεγάλοι και πολύ περισσότερο τα παιδιά προβληματιζόμαστε πάνω σε αυτά και, μέσα από την συζήτηση, ανακαλύπτουμε καινούριους τρόπους αντιμετώπισης.
Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!
Παρακαλώ! Αν χρειαστείτε και κάτι άλλο, θα σας βοηθήσω με ευχαρίστηση.
Έπειτα υποβάλαμε και κάποιες ερωτήσεις σε έναν μαθητή του προγράμματος.
Γιατί επέλεξες αυτό το πρόγραμμα;
Γιατί πιστεύω ότι το θέμα του είναι πολύ ενδιαφέρον και επειδή γνωρίζω και συμπαθώ τις καθηγήτριες που είναι οι υπεύθυνες του προγράμματος αυτού.
Ποια είναι η συμμετοχή σου στο πρόγραμμα;
Αυτό που κάνω δεν είναι συγκεκριμένο. Κάθε φορά μου αναθέτουν κάτι διαφορετικό. Εγώ το προετοιμάζω και αργότερα το παρουσιάζω.
Και τέλος τι αισθάνεσαι μέσα από αυτό το πρόγραμμα;
Αισθάνομαι ευχαρίστηση, επειδή μου αρέσει που βοηθάω τις καθηγήτριες σε αυτό που έχουν να κάνουν και αισθάνομαι χαρά και ενθουσιασμό, διότι μαθαίνεις καινούρια πράγματα, βρίσκοντας πληροφορίες για ένα θέμα, που ποτέ δεν προλαβαίνουμε να το διδαχτούμε, αυτό του εμφυλίου.
Ευχαριστούμε πολύ!
Παρακαλώ!
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:
- Μαντζαβίνου Αφροδίτη
- Σιακαβάρα Θεμιστοκλεία
μπραβο σε ολους
Ευχαριστούμε!
Μπράβο ,κορίτσια ,και ξανά μπράβο…
Ευχαριστούμε πολύ !!
πολύ ωραία παρουσίαση κορίτσια!μπράβο
Ευχαριστούμε πολύ! ☺