Κίνδυνοι στο διαδίκτυο

Πρόσφατα συμμετείχαμε με το σχολείο μας σε ενημερωτική παρουσίαση στο Υπουργείο Παιδείας με τίτλο «Το διαδίκτυο στη ζωή μας: Μάθηση, ψυχαγωγία, ασφάλεια». Λίγες μέρες αργότερα ήρθαν στο σχολείο μας από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και μας μίλησαν για παρόμοια θέματα.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις παρακολουθήσαμε τους παρουσιαστές που μας ενημέρωσαν για το τι πρέπει να προσέχουμε στο ίντερνετ και στην βόλτα μας. Ακούσαμε ότι κάποιοι δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και μέσα από αυτά μας ζητάνε να βγούμε και να τους συναντήσουμε από κοντά ώστε να μας κάνουν κακό. Χρησιμοποιούν φωτογραφίες ανηλίκων ώστε να μας παραπλανήσουν και να μας ξεγελάσουν ώστε να νομίζουμε ότι είμαστε συνομήλικοι. Αυτό γίνεται συχνά στα online games άλλα και σε διάφορα ίντερνετ σάιτ. Εκτός από τέτοιους κινδύνους, αναφέρθηκαν και σε άτομα που κάθονται για ώρες στον υπολογιστή, μιλάνε με αγνώστους και τους δίνουν χωρίς να το καταλάβουν τα στοιχεία τους νομίζοντας ότι ο άλλος είναι φίλος. Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν μας ζητούν να στείλουμε προσωπικές μας φωτογραφίες. Συμβαίνει συχνά να τις χρησιμοποιούν για να μας εκβιάσουν, ζητώντας μας χρήματα ώστε να μην τις δείξουν στο διαδίκτυο και στους φίλους μας για να μην μας ντροπιάσουν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Δεν πρέπει να δεχόμαστε αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που δεν τους ξέρουμε. Ακόμα και να τους ξέρουμε, πρέπει να επιβεβαιώνουμε ότι τους γνωρίζουμε και στην πραγματική ζωή και μας έχουν στείλει αίτημα φιλίας οι ίδιοι.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε ότι μας λένε γιατί δεν ξέρουμε ποιοι είναι πίσω από μια ψεύτικη φωτογραφία, αφού οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα και επίθετο. Αν λάβουμε ενοχλητικά μηνύματα και αισθανθούμε άβολα, πρέπει αμέσως να αναφέρουμε σε κάποιον ενήλικο, στο γονιό ή τον καθηγητή μας, σε κάποιον ειδικό για να μας προστατέψουν. Κρατάμε το μήνυμα, αποθηκεύουμε στιγμιότυπο οθόνης, (screenshot) και το δείχνουμε σε αυτούς. Πολλές φορές η δίωξη έχει εντοπίσει τέτοιους κακοποιούς, τους έχει συλλάβει και έχει βοηθήσει άτομα που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.

Αν ένας άγνωστος ισχυρίζεται ότι μας γνωρίζει και ζητάει προσωπικές πληροφορίες πρέπει να διακόψουμε την συζήτηση αμέσως, και να μπλοκάρουμε και να αναφέρουμε το άτομο αυτό. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει προφίλ στο Facebook, στο instagram και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα για να μπορούμε εύκολα να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Επίσης, υπάρχει και το τηλέφωνο 11188 που λειτουργεί όλη μέρα και όλη νύχτα και μπορούμε αμέσως να επικοινωνήσουμε μαζί τους για ότι σχετικό μας απασχολεί.

Συμβουλή: Δεν απέχουμε. Απλά προσέχουμε!

Θυμόμαστε ότι ο φίλος στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι όπως δείχνει.

 

Αμαζόνα Ν.,  Λάμπρος Π.,  Γιώργος Μ.,  Κώστας Κ.,  Χρήστος Α.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης