Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος

Με αφορμή την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας σχετικά με το κάπνισμα

 

Ας μιλήσουμε για το κάπνισμα.

Κάποιοι ξεκινούν από μικρή ηλικία το κάπνισμα, επειδή  βλέπουν τις παρέες τους ή κάποιον μεγαλύτερο, όπως για παράδειγμα τους γονείς τους και νομίζουν ότι είναι μαγκιά. Όσο μεγαλώνουν δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία τους. Τέτοια είναι καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου και γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Νομίζουν ότι αν δεν κατεβάζουν  το καπνό δεν κινδυνεύουν αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πάθουν καρκίνο στην στοματική κοιλότητα. Τελικά, εθίζονται και δεν μπορούν να το κόψουν. Επίσης, δεν έχουν την αντοχή που είχαν, κουράζονται εύκολα και δεν μπορούν να ανέβουν ούτε τις σκάλες. Μεγάλο πρόβλημα όμως δημιουργείται και στην τσέπη τους αφού ξοδεύουν λεφτά που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για την οικογένεια τους ή τον ελεύθερο τους χρόνο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο καπνός που έχει το τσιγάρο περιέχει 7000 ουσίες. Από αυτές οι 250 είναι τοξικές και οι 70 καρκινογόνες.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ακόμα πόσο το κάπνισμα επηρεάζει όλους εκείνους που δεν καπνίζουν όμως αναγκάζονται να υπομένουν τον καπνό ως παθητικοί καπνιστές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε ισχύ έναν νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο στη χώρα μας συχνά να μην τηρείται ο νόμος.

Είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους και να επιλέξουμε μια ζωή χωρίς τσιγάρο.

Λέμε ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ στο κάπνισμα!

Από τους μαθητές του Δ4: Αμαζόνα Ντ., Γιώργο Μ., Χρήστο Α., Λάμπρο Π., Κώστα Κ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης