
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εκπαίδευσης των μαθητών μας στην τρισδιάστατη εκτύπωση πραγματοποιήθηκε από το 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, κατά το διάστημα 7-11 Οκτωβρίου 2024. Το σεμινάριο διεξήχθη στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, δράση ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με τίτλο: «Step by Step in 3D Printing» και κωδικό σύμβασης 2023-1-RS01-KA210-VET-00015403.
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με συνάντηση των ομάδων στο σχολείο, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν μια εκτενή παρουσίαση για την ιστορία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και τις ποικίλες εφαρμογές της στη σύγχρονη βιομηχανία. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σλείου και εξερεύνησαν την πόλη της Καβάλας, απολαμβάνοντας τα γραφικά της σοκάκια και τα ιστορικά της κτίρια.
Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε ένα εξειδικευμένο σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας για τη χρήση του σχεδιαστικού προγράμματος Onshape, το οποίο είναι ιδανικό για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων. Το απόγευμα αφιερώθηκε σε αθλητικές δραστηριότητες που προήγαγαν την ομαδικότητα και τη φυσική ευεξία των συμμετεχόντων.
Η τρίτη ημέρα επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση σχετικά με τη λειτουργία του εκτυπωτή Anycubic Kobra 2 Max. Οι μαθητές έμαθαν για τη διαδικασία εκτύπωσης, από τη φάση του σχεδιασμού μέχρι την τελική παραγωγή του μοντέλου, ενώ παρουσίαστηκαν και διαφορετικοί τύποι εκτυπωτών και οι δυνατότητές τους. Το απόγευμα δόθηκε ελεύθερος χρόνος για εξερεύνηση της πόλης της Καβάλας.
Την τέταρτη ημέρα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τη βιοτεχνία Thes3D στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν πώς η τρισδιάστατη εκτύπωση εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα για βιομηχανικές χρήσεις. Μετά την επίσκεψη, είχαν ελεύθερο χρόνο για να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.
Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη βιοτεχνία PAP3D στην Ξάνθη, η οποία εξειδικεύεται σε μικρότερης κλίμακας εφαρμογές της 3D εκτύπωσης. Οι συμμετέχοντες είδαν τις διαφορές ανάμεσα στη μεγάλη βιομηχανική παραγωγή και τη μικρή εξειδικευμένη παραγωγή. Η δράση ολοκληρώθηκε με γεύμα και τελετή λήξης, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις και εμπειρίες από την εβδομάδα.
Μέσα από αυτή τη συμμετοχή, οι μαθητές απέκτησαν πολύτιμες δεξιότητες, διεύρυναν τους ορίζοντές τους και ενίσχυσαν τις γνώσεις τους σε μια τεχνολογία που αποτελεί βασικό εργαλείο για το μέλλον της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι η διδασκαλία της τρισδιάστατης εκτύπωσης να ενταχθεί πιο δυναμικά στο αναλυτικό πρόγραμμα των τομέων της Ηλεκτρολογίας και της Μηχανολογίας, ώστε να εξοπλίζουμε τους μαθητές με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Θέλουμε να δημιουργούμε επαγγελματίες που όχι μόνο θα μπορούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά σε αυτήν. Έτσι, θα είναι σε θέση να καινοτομούν, να εργάζονται σε σύγχρονα και απαιτητικά περιβάλλοντα και να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας στην οποία θα δραστηριοποιηθούν.