ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

 «Το σχολείο βοηθός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας!»

Από την Τριανταφύλλου Ελένη, Γ΄Λυκείου

Με αφορμή την απογοητευτική είδηση από την επιστημονική κοινότητα για τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκία των νέων στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα να δούμε τι μπορούν να κάνουν τα σχολεία για να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο. Είναι άραγε ικανά να το καταφερούν;

Αρχικά το σχολείο δεν είναι μόνο ο χώρος που θα μάθει τις βασικές γνώσεις μόνο, θα πρέπει να δουλεύει ως σύμβουλος και καθοδηγητής για άλλους τομείς της ζωής τους. Η διατροφή των νέων επηρεάζεται και επηρεάζει πολλούς τομείς! Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες δράσεις. Πρώτα, η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με καλή διατροφή και άσκηση μέσω ενημερωτικών επισκέψεων θα βοηθούσε τα παιδιά ώστε να μην οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Η διοργάνωση ημερίδων με ειδικούς διατροφολόγους με σκοπό να μιλήσουν για την ισορροπημένη διατροφή  και τον υγιεινό τρόπο για χάσιμο βάρους, θα ήταν ακόμα ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Επίσης, και η πραγματοποίηση επισκέψεων θα βοηθούσε μετά από συζήτηση να βρεθούν τα αίτια της παχυσαρκίας που πολλές φορές είναι ψυχολογικοί οι παράγοντες. Επιπλέον με τη χρήση της τεχνολογίας, η παρακολούθηση βίντεο και ταινιών με ενημερωτικό χαρακτήρα καθιστούν πιο εύκολη την ενημέρωση των μαθητών.

Μια ακόμα προσπάθεια θα ήταν η αύξηση του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα καθώς και ενημέρωση από τους γυμναστές για να μπορέσουν να μυήσουν τους νέους στον κόσμο της γυμναστικής. Αυτό θα χρειαστεί να υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός και όργανα γυμναστικής στα σχολεία. Τέλος, ένας ακόμα τρόπος και ίσως και ο πιο σημαντικός για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι τα υγιεινά γεύματα στα κυλικεία. Πως θα πείσουν τους μαθητές να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες αν το σχολείο δεν αποτελεί πρότυπο; Για το λόγο αυτό τα προϊόντα θα πρέπει να είναι φρέσκα και όχι τυποποιημένα με συντηρητικά, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Δεν θα πρέπει να προσφέρει παχυντικά αναψυκτικά και προϊόντα με καφεΐνη σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στο κράτος. Οι υγειονομικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι συχνοί!

Η παχυσαρκία δεν είναι εύκολο ζήτημα και ο δρόμος προς την αντιμετώπισή της είναι μακρύς, όμως όλοι οι φορείς μπορούν να βοηθήσουν στο να αλλάξει το αποτέλεσμα!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης