ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στάση που πρέπει να τηρεί ένας σημερινός πολίτης για να θεωρείται άξιος δημοκρατίας.

 

Το ζήτημα που θα μας απασχολήσει σήμερα είναι αν οι σημερινοί πολίτες της κοινωνίας μας είναι άξιοι της δημοκρατίας. Υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Είναι καλό να σημειωθεί πως ανά τα χρόνια η κοινωνία και ο τρόπος που σκέφτονται οι άνθρωποι μεταβάλλεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα   να υπάρχουν διάφορες πεποιθήσεις και αξίες. Στην εποχή που ζούμε είναι σημαντικό να υπάρχουν πάντα τρία βασικά πράγματα: Πρώτον σεβασμός προς τους συνανθρώπους, δεύτερον σεβασμός προς την διαφορετικότητα και τρίτον να γίνεται όλο και περισσότερο εξάλειψη στερεοτύπων. Επιπλέον, είναι βασικό ένας πολίτης να γνωρίζει τα δικαιώματα του αλλά και τις υποχρεώσεις του, γιατί , πιστέψτε με, είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν παράπονα για το τι κάνει και τι δεν κάνει το κράτος, που ακόμα και εμείς οι ίδιοι ξεχνάμε πως έχουμε και υποχρεώσεις.

Άλλη μια στάση που πρέπει να τηρεί ένας άνθρωπος για να θεωρείται άξιος της δημοκρατίας, είναι να είναι ένας ενεργός πολίτης και να έχει δική του γνώμη και άποψη χωρίς να παρασύρεται από την προπαγάνδα. Είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται όταν  χειραγωγείται,  είναι ενημερωμένος πολύπλευρα ώστε να είναι σε θέση να βγάζει τις δικές του αποφάσεις. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά αν είναι πνευματικά καλλιεργημένος αλλά και  έχει εσωτερικό εκπολιτισμό ώστε να συνειδητοποιεί τις συνέπειες των πράξεων του.

Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δεν συζητείται πολύ είναι η δημοκρατική παιδεία που παρέχεται σε ένα άτομο. Είναι σημαντικό να μεταβιβάζουν στον νέο γνώσεις που θα τον βοηθήσουν στην απόφαση του την ώρα των εκλογών. Ένα από τα τελευταία κριτήρια που είναι καλό να έχει ένας άνθρωπος είναι να έχει τη δύναμη και το θάρρος να διαμαρτυρηθεί , όταν πρέπει, ώστε να βοηθήσει την κοινωνία στην οποία ζει. Και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό; Όταν κάποιος κάνει το πρώτο βήμα, οι άνθρωποι τις περισσότερε φορές τείνουν να ακολουθούν δειλά δειλά από πίσω και έτσι ξαφνικά γίνονται οι επαναστάσεις, πολύ απλά επειδή οι άνθρωποι πήραν την απόφαση να μην είναι πρόβατα αλλά να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Επιλογικά, είναι καλό να είμαστε ενεργοί πολίτες γιατί στο κάτω κάτω η ελευθερία μας δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένη. Είναι στο χέρι μας να διατηρηθεί η ειρήνη και η ομαλή πορεία της κοινωνίας μας.

 

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης