Εξαρτησιογόνες ουσίες

Η Εργασία αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος » ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ» με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αγγελική Κατσαγάννη.

Εξαρτησιογόνες ουσίες

ext1

Παντελής Κωστούλας Α4

30/12/2023

1o ΕΠΑΛ Γλυφάδας

ΟΙ εξαρτήσεις της σημερινής εποχής είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά .Η εξάρτηση ενός ατόμου από μια από αυτές τις εξαρτήσεις είναι τρομερά επικίνδυνες για την υγεία του καθώς και στις τρεις περιπτώσεις η μεγάλη κατανάλωση από ναρκωτικά, αλκοόλ και το κάπνισμα θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα  τα όποια η ανάρρωση από αυτά είναι δύσκολη.Εξίσου δύσκολη είναι και η λεγόμενη απεξάρτηση η όποια είναι μια διαδικασία  επίπονη  καθώς μόνο το 1/30 άτομα θα καταφέρει να αναρρώσει και να απεξαρτηθεί από την εξάρτηση του.

cig1

Αλκοολισμός ( εξάρτηση από το αλκοόλ )

 

Ο Αλκοολισμός είναι η εξάρτηση από το αλκοόλ, δηλαδή η υπερβολική εξάρτηση από το αλκοόλ. Ο αλκοολισμός προκαλεί σε έναν άνθρωπο σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις όπως:

Σωματικές επιπτώσεις: πονοκέφαλος, ναυτία, ζαλάδα, μύωση λεύκων αιμοσφαιρίων στο αίμα, δηλαδή καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα .

 Ψυχικές επιπτώσεις: Συνήθως παρατηρείται κατάθλιψη, αυτοκαταστροφικές τάσεις καθώς επίσης και παραισθήσεις.

Κατά την απεξάρτηση ενός ατόμου από το αλκοόλ, αυτό θα βιώσει μετά από 6 με 24 η ακόμη και 36  ώρες  μια υπερβολική  θέληση για κατανάλωση αλκοόλ.

ext2

Κάπνισμα ( εξάρτηση από το τσιγάρο)

 

Το κάπνισμα αποτελεί για πολλούς ανθρώπους της σημερινής εποχής κομμάτι της καθημερινότητας τους. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι κάποια άτομα καπνίζουν και 2 πακέτα την ημέρα ή και παραπάνω. Το κάπνισμα είναι τόσο επικίνδυνο όσο και οι άλλες εξαρτήσεις  καθώς περιέχει την νικοτίνη που είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό και  προκαλεί :

1)   Πονοκέφαλο

2)    Καρκίνο του πνεύμονα

3)    Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: σοβαρή ασθένεια του πνεύμονα

4)   Δημιουργία όγκων στον λάρυγγα και τον πνεύμονα (όγκος = καρκίνος)

Με λίγα λόγια ένας καπνιστής 20 χρονών έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει από έναν μη καπνιστή σε μικρότερη ηλικία. Μετά την διακοπή και την απεξάρτηση από το τσιγάρο ο πρώην εξαρτημένος βιώνει συνεχούς πονοκέφαλους και την έντονη θέληση να καπνίσει. Αν καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να κόψει το κάπνισμα τότε θα αρχίσει η κάθαρση του πνεύμονα από τις βλαπτικές ουσίες.  Δυστυχώς το τσιγάρο στην σημερινή εποχή και γενικά τους τελευταίους αιώνες είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα για την οικονομία και για αυτόν τον λόγο η χρήση τους δεν έχει γίνει απαγορευτική. Επιπλέον για να μειώσουν τον φόβο των επιπτώσεων του τσιγάρου έφτιαξαν τα ηλεκτρικά τσιγάρα τα όποια μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο τα κανονικά, αλλά μπορούν ακόμα να κάνουν ζημία στην υγεία ενός ανθρώπου.

ext3

Ναρκωτικά ( Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά)

 Τα ναρκωτικά παρόλο που ο αρχικός σκοπός χρήσης τους ήταν να χρησιμοποιούνται ως μέσα για να μειώσουν τον πόνο ενός ανθρώπου είτε σε σημαντικές ιατρικές επεμβάσεις, είτε ως παυσίπονα. Δυστυχώς η χρήση τους πήρε μια δυσάρεστη κατεύθυνση καθώς στην σημερινή εποχή χρησιμοποιούνται από άτομα που θέλουν να βρουν εσφαλμένα διέξοδο από τα προβλήματά τους. Ως αποτέλεσμα τα άτομα εξαρτούνται από αυτά και καταλήγουν να κάνουν μεγάλο αριθμό παράνομων δραστηριοτήτων. Η μεγάλη εξάρτηση που αποκτά το άτομο και η απαγόρευσή τους δημιουργεί τεράστιο παράνομο κύκλωμα διακίνησης τους. Ανάλογα με την χορήγηση διαφόρων ναρκωτικών το σώμα μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικά είδη παρενεργειών:

Σε μικρή δόση τα ναρκωτικά εκδηλώνουν στο σώμα: μείωση άγχους και έντασης (ιατρικές εφαρμογές).

Σε μεγαλύτερη χρήση οι παρενέργειες που παρουσιάζονται είναι :

 • Ζάλη
 • Κνησμός (φαγούρα)
 • Αϋπνία
 • Απάθεια ( έλλειψη συναισθήματος)
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ναυτία
 • Εμετός

Κατά την μεγάλη χρήση από τα ναρκωτικά παρουσιάζονται μολύνσεις σε :

 •  Πνεύμονες
 • Δέρμα
 • Εγκέφαλο
 • Ενδοκαρδίτιδα
 • Ηπατίτιδα
 • AIDS

Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι πάρα πολύ δύσκολη.

ext4

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης