Φτώχεια και πανδημία

 Θεοδοσία Καλλέργη, Λυμπεροπούλου Άρτεμις, Λουκάκης Χρήστος,  Α3

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

εοκ

Η κατάσταση της πανδημίας, μέσα στην οποία βρισκόμαστε για περισσότερο από έναν χρόνο, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ζωή μας.

Η πανδημία υπήρξε η αιτία να σταματήσουν πολλές δραστηριότητες με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία. Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε το εμπόριο. Για πολλούς μήνες έμειναν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και έτσι πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο κλείσιμο. Λίγοι ήταν αυτοί που μπόρεσαν να λειτουργήσουν μέσω των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Έτσι, αμέτρητες θέσεις εργασίας χάθηκαν, κάτι που δεν έχουμε ακόμα δει στο πραγματικό του μέγεθος, αλλά θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον τουρισμό. Απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις, αεροπορικά και άλλα ταξίδια σταμάτησαν σχεδόν τελείως και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς δέχθηκαν βαρύ πλήγμα. Τα ίδια ισχύουν και για άλλες δραστηριότητες, όπως η διασκέδαση, η εστίαση, οι χώροι άθλησης κλπ.

Έτσι λοιπόν, στον φόβο για την υγεία μας και στην πλήξη από την στέρηση της ελευθερίας μας προστέθηκε και η φτώχεια. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη σχέση της φτώχειας με την πανδημία.

Όπου η φτώχεια είναι μεγαλύτερη, εκεί και τα αποτελέσματα της πανδημίας είναι πιο καταστροφικά. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν άτομα και ομάδες οικονομικά ασθενείς, π.χ. άνεργοι, άστεγοι, πρόσφυγες. Γι’ αυτούς η πανδημία σίγουρα είναι πιο σκληρή αφού, τους βρίσκει ήδη χωρίς ιατρική περίθαλψη και χωρίς δυνατότητα να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

                                                                                                

Το ίδιο, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ισχύει για τις ήδη φτωχές χώρες του πλανήτη. Τι προστασία απέναντι στον Covid-19 να περιμένει κανείς σε μία χώρα που δε    ν υπάρχει αρκετή τροφή, καθαρό νερό και δεν υπάρχει η στοιχειώδης νοσοκομειακή περίθαλψη; Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ινδία, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από τον ιό επειδή δεν υπάρχει τρόπος να τους χορηγηθεί οξυγόνο, κάτι πολύ κοινό για τον Δυτικό Κόσμο.

Η σχέση φτώχειας και πανδημίας, επομένως, είναι πολύ στενή. Η πανδημία αυξάνει την φτώχεια και η φτώχεια κάνει την πανδημία πιο φονική.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης