Πανδημία και περιβάλλον

Μπότσου Βάγια, Κατσιφώλη Δήμητρα

Υποστηρίζεται ότι δυστυχώς δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε επακριβώς ποια μακροχρόνια ή και μόνιμη επίδραση θα έχει η κρίση της Πανδημίας του νέου κορωναϊού, στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και στο ευρύτερο κλίμα της γης. Είναι γεγονός όμως πως έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των αέριων εκπομπών, λόγω της περιορισμένης κυκλοφορίας και των λιγότερων βιομηχανικών διεργασιών που παρέμειναν σε λειτουργία. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, μια αξιοσημείωτα θετική επίδραση στη ποιότητα του αέρα αλλά και στην ποιότητα των αερίων του θερμοκηπίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, καθώς η επιστήμη θα μπορέσει να αξιολογήσει αντικειμενικά και με σαφήνεια μόνο όταν θα είναι διαθέσιμα πλήρη στοιχεία και δεδομένα. Κατά γενική ομολογία όμως, η πανδημία φαίνεται να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι καθώς η Βενετία «άδειασε» από τουρίστες, το νερό των καναλιών έγινε ξανά καθαρό. Φαίνεται ότι στη Σαρδηνία πλήθος δελφινιών έκαναν εμφάνιση στο άδειο λιμάνι και στην Κίνα εξαλείφεται εν μέρει το νέφος της ρύπανσης.

Η πανδημία λοιπόν, φαίνεται να απορρέει μια νότα αισιοδοξίας και ανακούφισης για το περιβάλλον, καθώς και η κίνηση κάτοικων και βιομηχανιών που συνήθιζαν να το πλήττουν σημαντικά πλέον δεν υπάρχουν και έτσι μειώνεται εμφανώς η ρύπανση του αέρα και των υδάτων.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης