Οι μαθητές των δύο τμημάτων της Β’ τάξης του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας, στα πλαίσια του μαθήματός Εργασιακό Περιβάλλον του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας, έκαναν εργασίες με αντικείμενο την 1η βιομηχανική επανάσταση. Οι εργασίες έγιναν την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καραμανίδη Ελισάβετ, Ταμπούρη Γεωργία
Η μαθήτρια Σ. Ευγενία στα συμπεράσματα της εργασίας της αναφέρει: Η βιομηχανική επανάσταση ήταν μια περίοδος τεράστιων οικονομικών, τεχνικών, κοινωνικών μεταβολών. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η κατάχρηση της εξουσίας από τους οικονομικά ισχυρούς, η εκμετάλλευση των κατώτερων κοινωνικών τάξεων και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι αδιαμφισβήτητα δυσάρεστη και κατακριτέα συμπεριφορά. Η περίοδος αυτή σηματοδοτεί την αρχή της παραγωγικότητας και των τεχνολογικών εξελίξεων των μεταγενέστερων χρόνων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται τα πρώτα συνδικάτα, καθιερώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και θεσπίζονται νόμοι και έτσι μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε όλα αυτά τα αγαθά.
Στην εργασία της μαθήτριας, Μ. Ιωάννας – Μαρίας, έγινε αναφορά στα παιδιά-σκλάβους, τα οποία θεμελίωσαν τη βιομηχανική κι οικονομική ανάπτυξη της Αγγλίας. Η αγγλική κυβέρνηση, επέλεξε να στείλει τα ορφανά στα εργοστάσια, όπου το ωράριο ήταν εξαντλητικό, οι μισθοί ήταν πενιχροί, ενώ οι κίνδυνοι ατυχημάτων κατά την εργασία υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι. Επιπροσθέτως, πέραν από τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, η μαθήτρια, στην εργασία της, αναφέρει την ύπαρξη βίας, τόσο σωματικής, όσο και σεξουαλικής.
Η μαθήτρια Μπ. Μαρία – Αθηνά, αναφέρει ότι η βιομηχανική επανάσταση, δεν αφορά μόνο την εισαγωγή μηχανών στην παραγωγή, αλλά την πλήρη μεταστροφή της φυσιογνωμίας της οικονομίας, από αγροτική σε βιομηχανική, προσανατολισμένη στην αγορά. Οι νέες, βασισμένες στην καπιταλιστική αγορά εργασίας κοινωνίες, απάλλασσαν τους πλούσιους από κάθε ευθύνη έναντι των αδυνάτων, καταλήγοντας με τη φράση «ο καθένας πρέπει πλέον να κερδίσει την επιβίωσή του».
Ορισμένοι/ες μαθητές/τριες επέλεξαν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο σχετικά βίντεο, ταινίες και ιστοσελίδες. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες από αυτές τις προτάσεις που θέλησαν να κάνουν στους συμμαθητές τους.
Προτάσεις Μαθητών |
|
Κ. Κωνσταντίνος – Παναγιώτης |
Η βιομηχανική επανάσταση – Ο βιομηχανικός κόσμος : εξαιρετική σειρά του Ευγένιου Ουέμπερ.
|
Στ. Γεωργία (Τζωρτζίνα) |
Βίντεο
Ταινίες
Όλιβερ Τουίστ : Η ταινία παρουσιάζει τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης και περιγράφει τη δραματική ζωή πολλών παιδιών στην Αγγλία της Βιομηχανικής Επανάστασης του 19ου αιώνα. |
Κ. Έλενα |
|