ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Κλιματική αλλαγή και φαινόμενο του θερμοκηπίου

 

Του Κοσμά Ράπτη, Β4/ΒΠ2

Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας στις μέρες μας. Συγκεκριμένα, όπως εννοεί και το όνομα, το κλίμα του πλανήτη μας αλλάζει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα (για παράδειγμα όλες αυτές οι κακοκαιρίες και καταιγίδες που έχουν υπάρξει παγκοσμίως τους τελευταίους καιρούς), αλλαγές στον γενικό καιρό μιας περιοχής, αρκετές φορές χωρίς καν να ταιριάζει ο καιρός στην εποχή και διάφορες άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Ένα παράδειγμα τέτοιας επίπτωσης είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο συνδέεται στενά με τη παγκόσμια θέρμανση και το λιώσιμο των πάγων. Αυτό είναι επίσης το θέμα πάνω στο οποίο θα επικεντρωθούμε σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι λοιπόν το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, ο επιστημονικός όρος είναι:  “Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του”. Μια πιο λεπτομερής εξήγηση η οποία εφαρμόζεται συγκεκριμένα στη Γη είναι η εξής: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι όταν η θερμότητα που έρχεται από τον Ήλιο προς την Γη δεν μπορεί να εξέλθει από την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η Γη να συγκρατεί την θερμότητα  και να ζεσταίνεται περισσότερο. Αυτό γίνεται επειδή ορισμένα αέρια στην ατμόσφαιρα δεν επιτρέπουν να αποδράσει η θερμότητα. Αυτά τα αέρια ονομάζονται αέρια θερμοκηπίου.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα φυσικό φαινόμενο και είναι ο λόγος που η Γη έχει θερμοκρασίες που καθιστούν δυνατή την ύπαρξη ζωής. Ωστόσο, η ανθρώπινη καθημερινότητα έχει επηρεάσει το φαινόμενο και έχει πολλαπλασιάσει τις επιδράσεις του. Συγκεκριμένα, αυτό γίνεται επειδή ένα αέριο θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το διοξείδιο του άνθρακα επίσης τυγχάνει να είναι ένα αέριο που παράγουμε πολύ. Οι εξατμίσεις των οχημάτων μας (εάν δεν έχουμε ηλεκτρικό όχημα) το παράγουν, όπως επίσης και οποιαδήποτε χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό σημαίνει, κατ’ επέκταση, ότι άλλη μία σημαντική πηγή διοξειδίου του άνθρακα είναι τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, αφού συνήθως λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα και παράγουν υψηλούς ρίπους.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να ελαττώσουμε τους ρίπους μας και να βοηθήσουμε στην ελάττωση των επιδράσεων; Οι ειδικοί προτείνουν διάφορα μέτρα. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αντί για οχήματα με βενζινοκινητήρες ή πετρελαιοκινητήρες. Ωστόσο, μερικοί “κοντράρουν” τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστηρίζοντας ότι, αφού τα ηλεκτρικά αμάξια χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία τους, δε μειώνουν πραγματικά τους ρίπους και προτείνουν πιο χειροκίνητα μέσα μεταφοράς, όπως ποδήλατα ή απλό περπάτημα. Ωστόσο, ακόμα και αν οι πολίτες είχανε τη θέληση να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τρόπο μεταφοράς, οι δρόμοι μας δεν είναι σχεδιασμένοι να το υποστηρίξουν. Προτείνεται πρόσθετα, άμα η χρήση ενός οχήματος με κάποιου είδους κινητήρα είναι απαραίτητη για μεγάλες αποστάσεις, η εκμετάλλευση των μαζικών μέσων μεταφοράς, αφού ένα λεωφορείο με 50 ανθρώπους παράγει λιγότερους ρίπους από, λόγου χάρη, 20 αμάξια. Άλλος ένας τρόπος είναι η μετάβαση στη καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια, χρησιμοποιώντας πράγματα όπως ανεμογεννήτριες (που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια από τον αέρα σε ηλεκτρική) και ηλιακά πάνελ (μετατροπή ενέργειας από την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική). Έχει επιτευχθεί μερική πρόοδος σε αυτό το κομμάτι, με τις εταιρείες ηλεκτρισμού να εγκαθιστούν ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες και εργοστάσια που βασίζονται στη κινητική ενέργεια του νερού για τη παραγωγή ρεύματος, όμως δεν έχουμε φτάσει σε σημείο πλήρης απεξάρτησης από την παραγωγή ενέργειας ορυκτών καυσίμων.

Όπως διαβάσατε, πρέπει να λάβουμε ορισμένα μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιδράσεις του στον πλανήτη μας, ώστε να παλέψουμε την κλιματική αλλαγή και να έχουμε και οι ίδιοι έναν πλανήτη που μπορούμε να απολαύσουμε περισσότερο. Ωστόσο, μέχρι να καταφέρουμε ως κοινωνία να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα στη ζωή μας, έχουμε πολύ δρόμο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης