«Η αξία του συνεταιρίζεσθαι», Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου-Σελίνου «Ένωση Σελίνου» – μέρος ΙΙΙ

Γράφει ο Κώστας Πατσουράκης,

enosi-selinou-elaiolado3Μετά το πρώτο μας ταξίδι μας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, συνεχίζουμε με το δεύτερο ταξίδι μας με αφιέρωμα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου-Σελίνου (Ένωση Σελίνου) στο πλαίσιο της «αξίας του συνεταιρίζεσθαι». Όπως και το πρώτο ταξίδι έτσι και το δεύτερο θα αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος θα αφορά την περιήγηση στην ιστορία, στις δραστηριότητες και στα προϊόντα της Ένωσης Σελίνου ενώ τα επόμενα δύο θα αφορούν συνεντεύξεις από μέλη του συλλόγου.

 

Η ιστορία
Ο Αγροτικός συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Καντάνου – Σελίνου ιδρύθηκε το 1930. Έχει έδρα την Παλαιόχωρα Σελίνου και καλύπτει τα διοικητικά όρια της επαρχίας Σελίνου στη νοτιοδυτική περιοχή του Νομού Χανίων.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νόμου 4015/2011 η Ένωση Σελίνου άλλαξε νομική μορφή σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό με την παράλληλη συγχώνευση των Αγροτικών Συνεταιρισμών Επανωχωρίου, Σαρακήνας, Σκλαβοπούλας, Φλωριών. Η νέα επωνυμία πλέον του συνεταιρισμού μετά και από τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν σύμφωνα με τον νόμο 4384/2016 είναι Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου Σελίνου, με τον διακριτικό τίτλο «ΕΝΩΣΗ ΣΕΛΙΝΟΥ». Ο συνεταιρισμός αριθμεί 427 μέλη.

Οι δραστηριότητες
•    Συγκέντρωση και εμπορία ελαιολάδου.
•    Εμπορία γεωργικών εργαλείων.
•    Λειτουργία χημικού εργαστηρίου με εξειδίκευση στις αναλύσεις ελαιολάδου και εδάφους.
•    Χονδρική και λιανική πώληση τυποποιημένου σελινιώτικου παρθένου τσουνατολάδου.
•    Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τους αγρότες – υποστήριξη σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
•    Διεκπεραίωση των εργασιών δακοκτονίας στην επαρχία Σελίνου.

120904657_2735317003388574_2170158303229683947_nΟι ποικιλίες ελαιόλαδου
Το ελαιόλαδό  παράγεται από την καλλιέργεια των ποικιλιών «Τσουνάτη» και «Κορωνέικη».
Η ποικιλία Τσουνάτη ωριμάζει αργά και η συγκομιδή της γίνεται από το τέλος Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου. Θεωρείται ποικιλία μικρόκαρπη έως μεσόκαρπη αλλά με μέτρια παραγωγή. Απαιτεί καλό έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες  και είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο. Παράγει κάθε δυο χρόνια καρπό, ανθίζει μετά τα μέσα Μαΐου, έχει όψιμη ωρίμανση Δεκέμβρης-Ιανουάριος και είναι η μόνη ποικιλία που καλλιεργείται και σε ψηλό υψόμετρο, μέχρι 1.000 μ. Τα δέντρα της φτάνουν τα 10 μέτρα ύψος και έχουν μυτερά φύλλα. Ο καρπός είναι κωνικός, λίγο καμπουρωτός, χρώματος μαύρου ή μαύρου-μωβ όταν είναι ώριμος με περιεκτικότητα σε λάδι 20-30%. Πολλοί την θεωρούν ποικιλία μικτής χρήσης, δίνει όμως λάδι εκλεκτής ποιότητας λεπτόρρευστο και κεχριμπαρένιο χρώμα.
Η ποικιλία Τσουνάτη είναι η αρχαιότερη ντόπια ελιά που καλλιεργείται στην Κρήτη, με ιστορία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια, καθώς η καλλιέργειά της καταγράφεται από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα. Άλλωστε ποικιλίας τσουνάτη είναι και η μνημειακή ελιά, στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, ως ένα από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο.
Η ποικλία Κορωνέϊκη θεωρείται η βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών ελιάς. Πρόκειται για τη πιο διαδεδομένη ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: έχει μεγάλη ανθεκτικότητά στην ξηρασία και έχει υψηλή και σταθερή καρποφορία. Είναι ποικιλία μικρόκαρπη, χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Ανθίζει κατά το δεύτερο μισό του Απρίλη και ωριμάζει κατά την περίοδο Οκτώβρη – Δεκέμβρη.

Τιμητική διάκριση

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός έλαβε το 2022 τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή του 8ου Πακρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου στο τσουνατόλαδο του συνεταιρισμού μας αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών του ΑΣ και της εμμονής του στην ποιότητα.

Η προσπάθεια του ΑΣ για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγει δεν είναι καινούργια. Είναι μια προσπάθεια που διαρκεί αρκετά χρόνια και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που αναπτύσσονται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής … από το  χωράφι μέχρι και την τυποποίηση. Στην προσπάθεια αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή των παραγωγών οι οποίοι καλλιεργούν τα ελαιόδενδρα της ποικιλίας Τσουνάτη, μιας ποικιλίας που έχει μεγάλη ιστορία στην περιοχή του Σέλινου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών του Δήμου Καντάνου-Σελίνου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει και σελίδα στο facebook με όνομα Ένωση Σελίνου όπου μπορείτε να γίνεται μέλη και να παρακολουθείτε τα νέα της.

Στο επόμενο άρθρο θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε μια συνέντευξη από μέλος του συνεταιρισμού για τον σκοπό, την παραγωγή, την προοπτική και το μέλλον του Ένωσης Σελίνου.

 

 

Σχολιάστε

Top