Η εκδήλωση του Πανεπιστήμιου των Ορέων στην Κάντανο. Συμμετοχή του ΕΠΑ.Λ. Καντάνου

Γράφει η Ανατολή Καστρινάκη,

Πανεπιστήμιο των Ορέων, εκδήλωση Κάντανος

Πανεπιστήμιο των Ορέων, εκδήλωση Κάντανος

Την Παρασκευή 07.04 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Πανεπιστημίου των Ορέων στη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σελίνου-Καντάνου στην Κάντανο με θέμα την υφαντική τέχνη.

Πλήθος κόσμου καθώς και οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Καντάνου είχαν την ευκαιρία να μάθουν απο κοντά την τέχνη της υφαντικής, μια τέχνη που περνάει απο τους παππούδες και τις γιαγιάδες στους γονείς και τα εγγόνια μεταδίδοντας τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τον τρόπο ζωής μια άλλης εποχής όπου δεν υπήρχαν οι ανέσεις και οι ευκολίες του σήμερα.

338547029_2361752933999637_8705051805126422819_nΗ Εκδήλωση άνοιξε με εισήγηση του ιδρυτή της Οργάνωσης ΠτΟ κ. Ι. Παλλήκαρης, καθ. Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, οποίος αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Των Ορέων, έναν οργανισμό ο οποίος δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια, μελετά και καταγράφει τις βιωματικές γνώσεις των ανθρώπων των Ορέων. Ο κος Παλλήκαρης, μέσα από τα πολλά ταξίδια που έκανε ανα τον κόσμο, αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η αλλαγή του πρότυπου ευημερίας, στις ευκαιρίες που μπορεί να δώσει το νησί της Κρήτης και οι ακριτικές περιοχές μέσα από την αυτάρκεια που τις χαρακτηρίζουν. Επίσης τόνισε την σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την ανάπτυξη της πολιτισμικής ταυτότητας και των διαχρονικών αξιών των ορεινών περιοχών.

338620531_745117210609681_1401122283122232610_nΣτην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος. κ. Ι. Πυργιωτάκης, καθ. Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις την Οργάνωσης. Έπειτα τόνισε την προσφορά της υφαντών στις παραδόσεις μιας εποχής γεμάτη δυσκολίες επιβίωσης, μιας εποχής πολεμικής όπου ο αργαλειός αποτελούσε όχι μόνο μέσο επιβίωσης αλλά και τρόπος ανάδειξης της προίκας μιας που όλα υφαίνονταν στο σπίτι. Στη συνέχεια μαζί με την κ. Α. Φιλιππάκη, σύμβουλος εκπαίδευσης αναφέρθηκαν στο ποσο σημαντική είναι η συνέχεια της παράδοσης της υφαντικής τέχνης και στις επόμενες γενιές μιας και τα υφαντά αποτελούν ένα πεδίο δημιουργίας θαυμαστών έργων μέσα από τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων (κτηνοτρόφων, βοσκών, υφαντριών κ.λπ.)

Έπειτα, το λόγο πήρε η κ. Β. Τερζάκη υπεύθυνη της Αποστολής »Πηνελόπη Gandhi».  η οποία ανέφερε τον σκοπο της ομάδας και το έργο της μέχρι σήμερα. Η ομάδα της Αποστολής »Πηνελόπη Gandhi» παρεμβαίνει δημιουργικά, στην κοινωνία και στην παραγωγή, με νέες καλλιέργειες, με νέες οικοτεχνικές μορφές, για να επιστρέψουμε στην ιδέα, στην μεγάλη αξία και τη δύναμη του χειροποίητου. Από το 2007 έχει οργανώσει, περισσότερες από 300 δράσεις, επί τόπου επισκέψεις, συζητήσεις και ανταλλαγή γνώσεων για την τέχνη της υφαντικής σε όλα τα χωριά και πόλεις της Κρήτης, στα γύρω νησιά και σε πολλά μέρη της Ελλάδος, καταγράφει και βιντεοσκοπεί συναντήσεις με τις γηραιές μαστόρισσες υφάντριες και τις διηγήσεις τους, ανοίγει κασέλες, φέρνοντας στο φως τα υφαντά αριστουργήματα που διατηρούνται ακόμη στα σπίτια τους. Σπέρνει λινάρι, παράγει μετάξι, επεξεργάζεται μαλλί, παράγει χειροποίητα νήματα, δημιουργεί φυσικές φυτικές βαφές, ως συνέχεια πιστή, των πράξεων που έκαναν οι γυναίκες της Κρήτης από την εποχή του Μίνωα!

338646092_942175957136051_2074375011672221485_nΣτη συνέχεια η κα. Α. Μαρματάκη, υπεύθυνη του γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Χανίων αναφέρθηκε στη υποστήριξη που δίνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην υλοποίηση δράσεων με κοινωνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα -όπως αυτή η εκδήλωση- με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη διατήρηση αλλά και προώθηση της τέχνης όπως η υφαντική η οποία θα πρέπει να παρουσιάζεται ως μια ευκαιρία επαγγελματικής εξέλιξης με επίκεντρο τους μαθητές οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Έπειτα ακολούθησε συζήτηση με γυναίκες όπως η κα. Αντώνια – συνέντευξή της θα διαβάσετε σε επόμενο άρθρο – που χρησιμοποιούσαν τον αργαλειό και υφαίναν τα δικά τους σεντόντα, τις κουρτίνες, τα πετσετάκια και κάθε λόγης υφάσματα ως ανάγκη εκείνης της εποχής καθώς δεν υπήρχαν οι ευκολίες στις ορεινές περιοχές όπως στις αστικές και κάθε οικογένεια φρόντιζε μόνη της τα υπάρχοντά της.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν και οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Καντάνου δείχνοντας το ενδιαφέρον τους όχι μόνο να ακούσουν τις βιωματικές ιστορίες αλλά και να μάθουν πληροφορίες γύρω από την υφαντική τέχνη.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον αγαπητό κο. Ι. Παλλήκαρη, καθ. Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και όλα τα αξιότιμα μέλη της »Οργάνωσης Πανεπιστίμιο των Ορέων» προσκαλώντας του μαθητές και των καθηγητές του ΕΠΑ.Λ. Καντάνου να συμμετέχουν στην εκδήλωση με θέμα την Υφαντική Τέχνη – το Παρελθόν και το Σήμερα. Θεωρούμε ότι τέοιου είδους δράσεις θα πρέπει να γίνονται συνέχεια καθώς όχι μόνο θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία στη προώθηση της τοπικής πολιτισμική κληρονομιάς αλλά και θα ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές δείχνοντας πως μια τέχνη που δείχνει να αφήνεται στην λήθη της Ιστορίας μπορεί να προσφέρει λύσεις και πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες στην σημερινή αγορά εργασίας.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Σχολιάστε

Top