Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λέσβου αλλά και του αρχαίου κόσμου ευρύτερα. Συνδέεται με την επέκταση της αρχαίας Μυτιλήνης στη στεριά. Η πρώτη φάση της οικοδόμησής του χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια. Σήμερα σώζονται αρχιτεκτονικά μέλη της τελευταίας οικοδομικής του φάσης.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ο αυτοκράτορας Πομπήιος αντέγραψε το σχέδιο του θεάτρου το 62 π.Χ., όταν επισκέφτηκε τη Λέσβο, και έχτισε ένα αντίγραφο του στη Ρώμη.
Το πεταλόσχημο κοίλο διαμέτρου 124 μέτρων, σκαμμένο στον βράχο υπολογίζεται ότι χωρούσε 18.000 θεατές. Ήταν καλυμμένο με μαρμάρινα εδώλια, ενώ η ορχήστρα ήταν κυκλική. Υπήρχαν επιπλέον δύο καμαροσκεπή δωμάτια σκαμμένα στον βράχο του κοίλου. Τη σκηνή αποτελούσαν τέσσερις χώροι με κίονες δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Δύο διάδρομοι, οι πάροδοι τη διακρίνουν από το κοίλο. Στην προεδρία του κοίλου υπήρχε θρόνος ο οποίος προοριζόταν αρχικά για τον ιερέα του Απόλλωνα και τελικά για τον ρήτορα- πολιτικό Ποτάμωνα, γιο του φιλοσόφου Λεσβώνακτα.
Το 1967 το αρχαίο θέατρο ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος και έκτοτε γίνονται αναστηλωτικές εργασίες και τα τελευταία χρόνια κάποιες καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις κυρίως θεατρικού περιεχομένου. Βρίσκεται απέναντι από το κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στην περιοχή του «Συνοικισμού» της Μυτιλήνης.
Βιβλιογραφία
https://www.efales.gr/sight/arhaio-theatro-mytilinis
https://www.diazoma.gr/theaters/archeo-theatro-mytilenes/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BF_%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF_%CE%9C%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82
https://www.youtube.com/watch?v=_r_1r_CMdfU
Μαρία Δαγκλή – Σοφία Μιμή