βιβλιοπαρουσίαση από το Θάνο
Τίτλος: Ο Πολυποίτης, ο πρώτος Έλληνας δισκοβόλος πρωταθλητής
Συγγραφέας: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου
Εκδόσεις: Ωρίων
Υπόθεση
Χιλιάδες χρόνια πριν, υπήρχε ένας λαός οι Λαπίθες. Βασιλιάς τους ήταν ο Λαπίθης και ζούσαν στην Ολοσσώνα στον Όλυμπο. Όταν πρωτοπήγαν στον Όλυμπο, εκεί υπήρχε ένας άλλος λαός, οι Περραιβοί. Έκαναν μια μεγάλη μάχη και τελικά νίκησαν οι Λάπιθες.
Από τη γενιά του βασιλιά Λαπίθη βγήκαν πολλοί άλλοι βασιλιάδες και ένας από αυτούς ήταν και ο Ιξίωνας. Ήταν πολύ καλός και σκότωσε τον πατέρα της γυναίκας του. Με τη γυναίκα του έκαναν δύο παιδιά, τον Πειρίθοο και ένα παιδί με μισό σώμα ανθρώπου και μισό αλόγου. Αυτό το παιδί δεν το ήθελαν και το άφησαν στο Πήλιο και το μεγάλωσαν οι νύμφες του Πηλίου. Το ονόμασαν Κένταυρο. Ο Κένταυρος με τις νύμφες έκαναν μια ολόκληρη γενιά από Κενταύρους.
Στο μεταξύ, η γυναίκα του Ιξίωνα μεγάλωνε τον Πειρίθοο. Μια μέρα, ο Κένταυρος, όταν μεγάλωσε, ήθελε να έχει και εκείνος εξουσία στην Ολοσσώνα, επειδή ήταν απόγονος του Ιξίωνα. Έτσι, οι Κενταύροι και οι Λαπίθες έκαναν μια μεγάλη μάχη. Νίκησαν οι Λαπίθες. Πέρασε καιρός από τότε και οι διαμάχες ξεχάστηκαν. Οι δύο λαοί έκαναν μια μεγάλη γιορτή, έφαγαν και ήπιαν.
Όμως στη γιορτή οι Κένταυροι μέθυσαν και πρόσβαλαν τη γυναίκα του Ιξίωνα. Έκαναν μια δεύτερη μάχη και ξανά νίκησαν οι Λαπίθες με τη βοήθεια του Πειρίθοου. Την ίδια νύχτα η γυναίκα του γέννησε έναν γιο, τον Πολυποίτη. Ο Πολυποίτης μεγάλωσε και έγινε ένα όμορφο παλικάρι. Αργότερα έγινε βασιλιάς της Ολοσσώνας.
Μια μέρα, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Μενέλαος ζήτησε από όλους τους Έλληνες να τον βοηθήσουν. Ο Πάρης είχε κλέψει την ωραία Ελένη και την πήγε στην Τροία. Έτσι, όλοι οι Έλληνες, ο Αγαμέμνονας, ο Αχιλλέας, ο Πάτροκλος, ο Οδυσσέας και πολλοί άλλοι πήραν τα καράβια και πήγαν στην Τροία.
Προσπαθούσαν να κατακτήσουν την Τροία για χρόνια, αλλά εάν τα κατάφεραν. Στη μάχη ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέα σκοτώθηκε. Ο Αχιλλέας ήταν πάρα πολύ στεναχωρημένος. Έτσι, για να τιμήσει το φίλο του, διοργάνωσε αθλητικούς αγώνες προς τιμή του Πατρόκλου. Μέρος πήραν πάρα πολλοί Έλληνες.
Στους αγώνες υπήρχαν πάρα πολλά αθλήματα. Ένα από αυτά ήταν η δισκοβολία. Χρησιμοποιούσαν ένα μεγάλο, βαρύ, σιδερένιο δίσκο. Πρώτος έπαιξε ο Επειός, μετά ο Αίαντας και τρίτος έπαιξε ο Πολυπόθητη. Σήκωσε το δίσκο και τον έριξε τόσο δυνατά, που πήγε έξω από το στάδιο.
Όλοι χειροκροτούσαν και ο Πολυποίτης έγινε ο πρώτος Έλληνας Πρωταθλητής Δισκοβόλος. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες τον τιμούν και τον θαυμάζουν.