του Παναγιώτη Τριπολιτσιώτη (Β4, Λύκειο)
Μεταξύ των ημερών 28-30 Ιανουαρίου 2015, εγώ και οι συμμαθήτριες μου Σεμίνα Στέφου και Αλεξία Κακούρη , είχαμε την ευκαιρία, μαζί με άλλα 23 άτομα από την εκπαιδευτική περιφέρεια Δ’ Αθήνας να βρεθούμε στο Στρασβούργο για την ημερίδα του προγράμματος Euroscola. Η επιλογή μας έγινε μετά από τη συμμετοχή μας σε διαγωνισμό γραπτού δοκιμίου με θέμα την θέση του ευρωπαίου πολίτη, ενώ συνυπολογίστηκαν ο βαθμός προαγωγής από την Α’ Λυκείου και τα ξενόγλωσσα διπλώματα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιλέχθηκαν οι 24 εκπρόσωποι της χώρας μας από την περιοχή μας (κάθε δεκαήμερο γίνεται επιλογή από διαφορετική περιοχή της χώρας). Καταχαρούμενοι, μετά την ανακοίνωση της επιλογής μας, είχαμε μόλις 10 μέρες για να ετοιμαστούμε. Ύστερα από μια ενημερωτική συνάντηση, ήρθε η μέρα ή καλύτερα η νύχτα της αναχώρησης, καθώς τα ξημερώματα της Τετάρτης φύγαμε με προορισμό το αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Μετά την πρώτη μας συνάντηση στο αεροδρόμιο, ήταν φανερό ότι είχαμε καλή χημεία μεταξύ μας. Το ομαδικό πνεύμα αναπτύχθηκε αμέσως και ήμασταν σίγουροι πως η αποστολή θα ήταν επιτυχής.
Μετά την άφιξή μας στη Ζυρίχη, και περίπου μια ώρα ελεύθερη για βόλτα στην πόλη, μας περίμενε ένα λεωφορείο το οποίο μας μετέφερε αρχικά στο Colmar, μια μικρή πόλη στη βορειοανατολική Γαλλία, για φαγητό. Επόμενος προορισμός: Στρασβούργο. Το ξενοδοχείο ήταν έτοιμο και περίμενε την αποστολή μας. Μετά από την κατανομή μας στα δωμάτια και μικρή ανάπαυση από το ταξίδι, πήγαμε στο κοντινό εστιατόριο, όπου το προπληρωμένο γεύμα μας έδωσε μια – άνοστη- πρώτη γεύση από το Στρασβούργο.
Η επόμενη μέρα φυσικά μας επεφύλασσε την πολυαναμενόμενη ημερίδα. Φύγαμε από νωρίς το πρωί – μετά από ένα εξίσου άνοστο πρωινό- για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπου, τηρώντας την παράδοση ως Έλληνες, φτάσαμε τελευταίοι! Ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος των προσωπικών αντικειμένων μας, και μια σύντομη ενημέρωση για τις επερχόμενες δραστηριότητες. Ύστερα πήγαμε στις θέσεις των βουλευτών και η ημερίδα ξεκίνησε επίσημα. Προηγήθηκε μια σύντομη (δίλεπτη) παρουσίαση κάθε χώρας και του εκπαιδευτικού της συστήματος. Ακολούθησαν κάποιες ερωτήσεις από τρεις «οργανωτές» (διοικητικοί υπάλληλοι της Ευρωβουλής) στις οποίες απαντάγαμε «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΔΞ/ΔΑ» ανάλογα με την άποψή μας πάνω στο θέμα. Φυσικά μετά, ήρθε η δική μας σειρά να κάνουμε ερωτήσεις. Με ανάταση του χεριού δείχναμε την επιθυμία μας να μιλήσουμε και οι επικεφαλής της οργάνωσης απαντούσαν στις ερωτήσεις μας. Τα δύο πιο δημοφιλή θέματα ήταν η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και οι εκλογές και η πορεία της Ελλάδας. Φυσικά υπήρξαν και άμεσες ερωτήσεις προς την ελληνική αποστολή σχετικά με τη γνώμη μας περί της εκλογής αριστερού κόμματος, καθώς πριν ελάχιστες μέρες είχε εκλεγεί η νέα μας κυβέρνηση.
Μόλις τελείωσε αυτή η φάση, μας μετέφεραν στο εστιατόριο για μεσημεριανό φαγητό – η ποιότητα ήταν πια αυτονόητη! Ύστερα χωριστήκαμε σε ομάδες ανάλογα με το θέμα που είχαμε προ-επιλέξει (διάφορα θέματα της Ε.Ε. για τα οποία έπρεπε να βρούμε λύση). Κάθε ομάδα είχε μια ώρα για να εκλέξει αντιπροσώπους και να λάβει κάποιες αποφάσεις όσον αφορά στο θέμα που την απασχολούσε, οι οποίες θα μεταφέρονταν από τους δύο εκπροσώπους στην ολομέλεια όπου θα υπερψηφίζονταν ή θα καταψηφίζονταν. Η ημερίδα τελείωσε με τον ευρωπαϊκό ύμνο και τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Ακολούθησε δείπνο και επιστροφή στο ξενοδοχείο.
Παρασκευή, τελευταία μέρα της εξόρμησης, και προσπαθούσαμε να την εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο! Μετά από μια γρήγορη ξενάγηση στο Στρασβούργο, με τη συνοδεία χιονιού, είχαμε χρόνο για ψώνια και βόλτα στην πόλη. Τελευταίος προορισμός μας ήταν το Φράιμπουρχ στη Γερμανία όπου μείναμε για μεσημεριανό – φαγώσιμο αυτή την φορά!– και γρήγορα ψώνια. Επόμενη και τελική στάση μας ήταν το αεροδρόμιο της Ζυρίχης με προορισμό την Αθήνα.
Φυσικά εκτός από όλα τα παραπάνω αποκτήσαμε και μια αξέχαστη εμπειρία. Γνωρίσαμε νέα άτομα – τόσο από το εξωτερικό όσο και από την περιοχή μας – και επιστρέψαμε με πολλά ενθύμια αλλά και στομαχόπονους. Είδαμε καινούργια μέρη και όλη η διαδικασία λειτούργησε ως μια διαφυγή από την δύσκολη μαθητική μας καθημερινότητα. Πέραν όμως από τα γεγονότα αυτής της εκδρομής θα ήθελα – ως μέλος της αποστολής, που συμμετείχα στη διαδικασία άμεσα – να επισημάνω τα ουσιώδη που αποκομίσαμε από αυτή την εμπειρία. Δεν ήταν μια απλή εκδρομή αλλά ένα σημαντικό συμβάν που μας επηρέασε πολλαπλά και μακροπρόθεσμα. Καταλάβαμε σε βάθος τη λειτουργία της Ε.Ε., το ρόλο της κάθε χώρας, τη σημασία του κάθε βουλευτή για τον ρου της Ένωσης, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Ενστερνιστήκαμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εκφράσαμε την άποψή μας. Εισαχθήκαμε σε μια νέα, ευρωπαϊκή νοοτροπία, που δυστυχώς φθίνει στις μέρες μας. Μάθαμε πώς είναι να λαμβάνεις αποφάσεις, να συμμετέχεις ενεργά για όσα θέλεις να πετύχεις. Είδαμε τις ψήφους μας να επηρεάζουν αποτελέσματα. Τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα πιστεύω ότι έχουν ανεκτίμητη αξία για την κοινωνία. Βοηθούν άμεσα στην οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας και συντελούν στην καλλιέργεια του πολιτισμού. Πάνω απ’ όλα, όμως βοηθούν να κατανοήσουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή μας στα κοινά, η ελευθερία του λόγου και η έκφραση των απόψεων μας, η εξέχουσα δηλαδή σημασία της δημοκρατίας. Καλό είναι να θυμόμαστε τα λόγια του Ισοκράτη: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».