Η ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπία , ένας τόπος ιερός γεμάτος θρύλους και παραδόσεις . Σε αυτό το μέρος γεννήθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της ανθρωπότητας , οι Ολυμπιακοί Αγώνες .
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια μέχρι το 392 μ.Χ. όταν ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α” τους κατάργησε οριστικά. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι και πριν το 776 π.Χ. τελούνταν αγώνες και θρησκευτικές τελετές . Είναι γνωστοί οι επικήδειοι αγώνες καθώς και αυτοί που γίνονταν για να τιμήσουν οι Έλληνες τους ήρωες και τους θεούς τους . Η χρονολογία αυτή ως έναρξη μάλλον ορίστηκε γιατί οι αγώνες αρχίζουν να αποκτούν πανελλήνια εμβέλεια, να ξεφεύγουν από τον τοπικό χαρακτήρα που είχαν και ταυτόχρονα παρατηρείται την περίοδο αυτή αύξηση των αφιερωμάτων.
Πολλές παραδόσεις παρουσιάζουν τον Ηρακλή ως τον ιδρυτή των αγώνων . Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγώνες τελούνταν προς τιμήν ενός ήρωα και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός του Ηρακλή του πλέον ένδοξου και μεγάλου ηρώα . Στην πορεία με την επικράτηση των Ομηρικών Επών στον Ελλαδικό χώρο , οι αγώνες άρχισαν να τελούνται για τον πατέρα των θεών , τον Δία , καθώς η αποδοχή του ήταν πανελλήνια και συμβόλιζε την ενότητα και ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων ελληνικών πόλεων .
Οι Πανελλήνιοι Αγώνες των αρχαίων Ελλήνων ήταν τα Ολύμπια , τα Ίσθμια , τα Πύθια και τα Νέμεα . Οι σπουδαιότεροι από αυτούς ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που τελούνταν στο στάδιο της Ολυμπίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού . Η Ολυμπιακή γιορτή κρατούσε πέντε ημέρες . Κατά την διάρκεια των αγώνων τηρούνταν η εκεχειρία , δηλαδή σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες μεταξύ των ελληνικών πόλεων. Θεατές και αθλητές μπορούσαν να μετακινηθούν από όλα τα μέρη προς την Ολυμπία και να επιστρέψουν με ασφάλεια . Η μη τήρηση της εκεχειρίας θεωρούνταν ασέβεια προς τους θεούς και τιμωρούνταν .
Οι αθλητές προσέρχονταν στην Ήλιδα , πόλη υπεύθυνη για την διεξαγωγή των αγώνων , ένα μήνα νωρίτερα για να προετοιμαστούν κάτω από την επίβλεψη των Ελλανοδικών . Οι Ελλανοδίκες ήταν υπεύθυνοι για την ορθή διεξαγωγή των αγωνισμάτων , σύμφωνα με τους κανονισμούς . Ήταν γνωστοί για την αμεροληψία τους και είχαν πανελλήνια αναγνώριση για την τιμιότητα και ορθότητα των αποφάσεων τους .
Το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων περιλάμβανε τα εξής αγωνίσματα : 1.Ιπποδρομίες 2.Δρόμοι 3.Πάλη 4.Πυγμαχία 5.Παγκράτιο 6.Δισκοβολία 7.Ακοντισμός 8.Άλμα 9.Πένταθλο
Στους αγώνες μπορούσαν να πάρουν μέρος μόνο άνδρες που αγωνίζονταν γυμνοί . Για τις γυναίκες δεν υπήρχαν θέσεις ούτε στους θεατές . Για τους νικητές δεν προβλέπονταν χρηματικά έπαθλα , κέρδισαν ένα στεφάνι ελιάς αλλά και μεγάλη απήχηση στις καρδιές όλων , θεατών και αθλητών .
Η σπουδαιότητα που είχαν οι αγώνες για τους αρχαίους Έλληνες φαίνεται και από το γεγονός ότι ως αρχή μέτρησης του χρόνου όριζαν τη χρονολογία τέλεσης των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων και αριθμούσαν τα έτη μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες . Το μεσοδιάστημα μεταξύ των χρόνων τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων ονομαζόταν Ολυμπιάδα . Με απλά λόγια σύμφωνα με την σύγχρονη χρονολόγηση οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες τελέστηκαν όπως έχουμε πει το 776 π.Χ. ενώ σύμφωνα με την αρχαία χρονολόγηση το 2022 είναι το 2ο έτος της 699ης Ολυμπιάδας .
Δυστυχώς όπως όλα τα ανθρώπινα δημιουργήματα , έτσι και οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν την ακμή και παρακμή τους . Βέβαια αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι αποτελούν ίσως τον μακροβιότερο ανθρώπινο θεσμό και η κληρονομιά τους είναι απαράμιλλη .

Πηγές
- https://el.wikipedia.org
- https://www.worldhistory.org
- https://olympicovision.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης