Στήλη: Έλληνες Καλλιτέχνες

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

του Αντώνη Καπετάνιου, μαθητή της Β΄ Γυμνασίου

   Αναμφίβολα, η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον δυτικό αλλά και τον ανατολικό πολιτισμό σε όλους σχεδόν τους τομείς, όπως η γλώσσα, οι φυσικές επιστήμες και οι τέχνες. Ένας από τους διασημότερους Έλληνες που άφησε το στίγμα του στον χώρο της τέχνης ήταν ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco).

   Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στην Κρήτη και απεβίωσε το 1614 στο Τολέδο της Ισπανίας. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, καθώς και την αρχιτεκτονική. Αρχικά, εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος στην Κρήτη και αργότερα, ταξίδεψε στη Βενετία. Ισχυρή επίδραση στα έργα του άσκησαν μεγάλες προσωπικότητες της ιταλικής τέχνης, όπως ο Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε και μαθητής, καθώς και ο Τιντορέτο. Υιοθέτησε στοιχεία του Μανιερισμού (Manierismo), καλλιτεχνικό ρεύμα το οποίο αναπτύχθηκε κατά την τελευταία περίοδο της Αναγέννησης στη ζωγραφική, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την υπερβολή στις συνθέσεις, την ασυμμετρία και την κατάργηση των φυσικών αναλογιών των αντικειμένων. Τα έργα του αναζητούν από τον θεατή όχι μόνο το βλέμμα και τον θαυμασμό αλλά και την ψυχική και πνευματική συμμετοχή του. Τον παρακινούν να νιώσει τη σκηνή που απεικονίζεται. Αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιαίτερες και δραματικές, θα έλεγε κανείς, φωτοσκιάσεις του -στοιχείο της εποχής του ρεύματος Μπαρόκ (Baroque), της οποίας οι πίνακες χαρακτηρίζονται από δραματικές σκηνές, θερμά και σκούρα χρώματα, ενώ το φως παρουσιάζεται έντονο, δημιουργώντας έντονες τονικές αντιθέσεις των χρωμάτων.

Απόστολος Παύλος, 1602-1605

Απόστολος Παύλος, 1602-1605

Τα περισσότερα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου έχουν θρησκευτικό θέμα ή είναι προσωπογραφίες, ενώ τα τοπία είναι ελάχιστα. Η συμβολή του στην ισπανική προσωπογραφία ήταν μεγάλη, γιατί αποτέλεσε πρότυπο για διάφορους μεγάλους Ισπανούς καλλιτέχνες, όπως ο Ντιέγκο Βελάσκεθ και ο Πάμπλο Πικάσο. Η καλλιτεχνική αξία των έργων του αρχίζει να κλιμακώνεται συνεχώς από την εποχή του ρομαντισμού.

Σήμερα στο χωριό Φόδελε, την ιδιαίτερη πατρίδα του στο νομό Ηρακλείου στεγάζεται το μουσείο El Greco, το οποίο φιλοξενεί αντίγραφα πολλών έργων του.

 

Βιβλιογραφία

Αφιέρωμα στον Γιάννη Χαρούλη… Από την Κρήτη, με πάθος για τη μουσική!

                                 του Δημήτρη Μπενίσκου

   Αγαπητοί αναγνώστες, η στήλη του περιοδικού μας, «Έλληνες καλλιτέχνες», παρούσα και στο πέμπτο τεύχος του σχολικού περιοδικού! Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε έναν καλλιτέχνη, ο οποίος μέσα από τους στίχους και την εξαιρετική εκτέλεση των τραγουδιών του καταφέρνει να μαγέψει το κοινό του. Ο λόγος για τον Γιάννη Χαρούλη, με καταγωγή από τη λεβεντογέννα Κρήτη!

   Ο Γιάννης Χαρούλης, γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1981 στο Λασίθι Κρήτης, είναι έλληνας μουσικός και ερμηνευτής που ασχολείται με την κρητική παράδοση και την έντεχνη μουσική. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν σε ηλικία 6 ετών, οπότε και ο πατέρας του, γλύπτης στο επάγγελμα, του έδειξε να παίζει μαντολίνο. Λίγο αργότερα απέκτησε το πρώτο του λαούτο και ξεκίνησε τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στην Αθήνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως προσκεκλημένος του Χρήστου Θηβαίου σε μια συναυλία – αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη στο Θέατρο του Λυκαβηττού.

Ο Χαρούλης σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους έλληνες καλλιτέχνες. Παρέα με το λαούτο του και με το συγκρότημα του να τον συνοδεύει, γεμίζει τις μουσικές σκηνές και τους συναυλιακούς χώρους, καταφέροντας να δημιουργεί ατμόσφαιρα και μαγεύοντας τους πάντες.

   Η «Χαρουλομπάντα» αποτελείται από τον Παύλο Συνοδινό στις κιθάρες, τον Κωνσταντή Πιστιόλη στα πνευστά, τον Μιχάλη Πορφύρη στο τσέλο και τον Πάνο Τόλιο στα τύμπανα και τον Λευτέρη Ανδριώτη στην λύρα!

Δισκογραφία
Χειμωνανθός-2006
Συλλογή Δίφωνο, 141: Η γενιά του 2010
Μαγγανείες-2012

   Τα τραγούδια του έχουν αγαπηθεί από κοινό και κριτές, ενώ ανάμεσά τους έχουν ξεχωρίσει τα “Ο ακροβάτης”, “Ο Χειμωνανθός”, “Έλα πάρε με”, “Μαλαματένια λόγια”, ενώ έκανε ευρέως γνωστό το “Της λήθης το πηγάδι” μέσα από μία δεύτερη εκτέλεση. Οι συνεργασίες με καλλιτέχνες της επικαιρότητας που έχει σημειώσει είναι πάμπολλες, ενώ μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτές με τον Διονύση Τσακνή, την Μελίνα Κανά, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Μάνο Ξυδούς, τη Νατάσσα Μποφίλιου, το Θανάση Παπακωνσταντίνου και πολλούς ακόμα.

   Η κατακλείδα είναι πως πρόκειται για έναν από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες των τελευταίων χρόνων και που με τον καιρό το κοινό τον μαθαίνει όλο και περισσότερο, ενώ τον ακολουθεί σε ό,τι κι αν κάνει. Ο Γιάννης Χαρούλης μας μάγεψε με τον “Χειμωνανθό” του κι εμείς είμαστε εδώ για να τον ευχαριστήσουμε γι’ αυτό το δώρο που μας έκανε!

Top