Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

του Αντώνη Καπετάνιου, μαθητή της Β΄ Γυμνασίου

   Αναμφίβολα, η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον δυτικό αλλά και τον ανατολικό πολιτισμό σε όλους σχεδόν τους τομείς, όπως η γλώσσα, οι φυσικές επιστήμες και οι τέχνες. Ένας από τους διασημότερους Έλληνες που άφησε το στίγμα του στον χώρο της τέχνης ήταν ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco).

   Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στην Κρήτη και απεβίωσε το 1614 στο Τολέδο της Ισπανίας. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, καθώς και την αρχιτεκτονική. Αρχικά, εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος στην Κρήτη και αργότερα, ταξίδεψε στη Βενετία. Ισχυρή επίδραση στα έργα του άσκησαν μεγάλες προσωπικότητες της ιταλικής τέχνης, όπως ο Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε και μαθητής, καθώς και ο Τιντορέτο. Υιοθέτησε στοιχεία του Μανιερισμού (Manierismo), καλλιτεχνικό ρεύμα το οποίο αναπτύχθηκε κατά την τελευταία περίοδο της Αναγέννησης στη ζωγραφική, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την υπερβολή στις συνθέσεις, την ασυμμετρία και την κατάργηση των φυσικών αναλογιών των αντικειμένων. Τα έργα του αναζητούν από τον θεατή όχι μόνο το βλέμμα και τον θαυμασμό αλλά και την ψυχική και πνευματική συμμετοχή του. Τον παρακινούν να νιώσει τη σκηνή που απεικονίζεται. Αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιαίτερες και δραματικές, θα έλεγε κανείς, φωτοσκιάσεις του -στοιχείο της εποχής του ρεύματος Μπαρόκ (Baroque), της οποίας οι πίνακες χαρακτηρίζονται από δραματικές σκηνές, θερμά και σκούρα χρώματα, ενώ το φως παρουσιάζεται έντονο, δημιουργώντας έντονες τονικές αντιθέσεις των χρωμάτων.

Απόστολος Παύλος, 1602-1605

Απόστολος Παύλος, 1602-1605

Τα περισσότερα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου έχουν θρησκευτικό θέμα ή είναι προσωπογραφίες, ενώ τα τοπία είναι ελάχιστα. Η συμβολή του στην ισπανική προσωπογραφία ήταν μεγάλη, γιατί αποτέλεσε πρότυπο για διάφορους μεγάλους Ισπανούς καλλιτέχνες, όπως ο Ντιέγκο Βελάσκεθ και ο Πάμπλο Πικάσο. Η καλλιτεχνική αξία των έργων του αρχίζει να κλιμακώνεται συνεχώς από την εποχή του ρομαντισμού.

Σήμερα στο χωριό Φόδελε, την ιδιαίτερη πατρίδα του στο νομό Ηρακλείου στεγάζεται το μουσείο El Greco, το οποίο φιλοξενεί αντίγραφα πολλών έργων του.

 

Βιβλιογραφία

4 comments on “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

 1. Ο/Η Χαρά Κουτόβα λέει:

  Ουσιαστική παρουσίαση των χαρακτηριστικών της τεχνοτροπίας του Θεοτοκοπούλου. Μπράβο Αντώνη, που μας υπενθυμισες τον μεγάλο ζωγράφο σε ένα άρθρο εμπλουτισμένο με τις απαραίτητες βιβλιογραφικές παραπομπές!

 2. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

  Πολύ κατατοπιστικα τα οσα βρηκες Αντωνη…ωραια δουλεια!!!

 3. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

  Συγχαρητήρια για το άρθρο! Έμαθα λεπτομέρειες που δε γνώριζα!

 4. Ο/Η Πουρτσίδου Ευδοκία λέει:

  μπράβο Αντώνη

Σχολιάστε

Top